stranački izbori

U bitku za čelo opustošenog splitskog SDP-a kreću tri anonimca

31.10.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Unutarstranački izbori u splitskom ogranku SDP-a, potpuno devastiranom nakon desetljetne svađe dviju struja i nekoliko rundi raspuštanja vodstva i kompletnog članstva - a nakon toga i povijesno lošeg rezultata na lokalnim izborima - zakazani su za 25. studenog. Za glasove oko 580 članova splitske organizacije ove stranke natjecat će se najmanje trojica članova

Prvi je odvjetnik Ivan Čizmić, koji u kuloarima slovi kao Bernardićev čovjek, drugi aktualni direktor gradske tvrtke Parkovi i nasadi Zoran Barac, a treća kandidatura očekuje se od Gorana Kotura, inače zaposlenika Lučke uprave, koji je prethodne izbore tijesno izgubio. U zamršenim odnosima u splitskom SDP-u zasad je teško procijeniti postoje li favoriti.

Prošle godine, tadašnji šef stranke Zoran Milanović raspustio je i vodstvo i kompletno članstvo ovog ogranka, pokušavši se obračunati s Ivom Baldasarom i njegovom ekipom, a taman kad je tijesno izabran njegov favorit Darko Parić uslijedio je prevrat u samoj stranci. Potom se aktualni predsjednik Davor Bernardić odlučio na raspuštanje predsjedništva te je za povjerenika imenovao svog prijatelja, glavnog tajnika SDP-a Zvanu Brumnića.

On je trebao konsolidirati stranku, no otezao je s raspisivanjem izbora i to je izazvalo revolt među preostalim članstvom, pa čak i konsenzus dviju struja koje su uputile otvoreno pismo vodstvu. Pritisak je urodio plodom.

Splitski SDP u međuvremenu je doživio havariju na izborima: kandidatkinja za gradonačelnicu Aida Batarelo prikupila je mizernih sedam posto glasova, a u Gradsko vijeće ušlo je tek troje vijećnika te stranke - koji su međusobno mahom posvađani i nekoordinirani. I broj članova gotovo je prepolovljen.

  • +5
Zoran Milanović lani je raspustio splitski ogranak SDP-a zbog obračuna s Ivom Baldasarom Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

'Samo snažnim entuzijazmom i mukotrpnim radom na rješavanju nagomilanih problema možemo ponovno postati najjača politička opcija u Splitu. Nužan je zaokret u politici gradske organizacije kako bi splitski SDP ponovno postao prepoznatljiv po čvrstom zalaganju za socijaldemokratske vrijednosti i ideale', objavio je kandidat Ivan Čizmić.

U sličnom tonu govori i Zoran Barac, a svoju je kandidaturu predstavio u ponedjeljak navečer:

'Vratimo zajedno ugled splitskom SDP-u, počevši od sutra', poručio je, obećavši se boriti za interese 'malog čovjeka' i svih potrebitih te za Split kao 'centar Mediterana'.

Najviđeniji SDP-ovi igrači nemaju ambicija preuzeti opustošeni splitski ogranak, a spekulira se da će Ranko Ostojić i Arsen Bauk ući u utrku za predsjednika županijske organizacije.