rijetko priopćenje

Wagner: Više se ne borimo u Ukrajini

26.08.2024 u 17:05

Bionic
Reading

Ruska paravojna skupina Wagner priopćila je danas da se njezini pripadnici više ne bore u Ukrajini i da su sada angažirani samo u Africi i u Bjelorusiji

U priopćenju se navodi da Wagner ne sudjeluje u specijalnoj vojnoj operaciji u ovoj fazi, prenio je Reuters, navodeći da ne može potvrditi tu tvrdnju. 'U slučaju promjene situacije, to će biti objavljeno', rekao je Wagner.

Ukrajina je u nedjelju pozvala Bjelorusiju da povuče ono što je opisala kao značajne snage raspoređene duž njihove zajedničke granice. Rečeno je da to uključuje bjeloruske specijalne snage i bivše Wagnerove plaćenike.

'Nema dijelova grupe u ruskoj nacionalnoj gardi, u redovima ruskog ministarstva obrane ili bilo gdje drugdje', rekla je skupina.

Plaćenička skupina Wagner, čiji je vođa Jevgenij Prigožin poginuo u zrakoplovnoj nesreći u kolovozu 2023. nakon neuspjele pobune protiv ruskog vojnog vodstva, prva je započela s regrutiranjem zatvorenika za rat u Ukrajini. Početkom kolovoza, muškarac osuđen za ubojstvo ruskog oporbenog političara Borisa Njemcova pušten je iz zatvora u Rusiji nakon što je potpisao ugovor o pridruživanju vojnoj operaciji u Ukrajini.

Wagnerova uloga u Africi, primjerice u podršci vojnoj hunti u Maliju, izvor je zabrinutosti Zapada. U Ukrajini je skupina bila jako angažirana u ranijem dijelu ruskih ratnih napora, posebice u dugoj bitci za ukrajinski grad Bahmut koji je konačno zauzet u svibnju 2023.