VIŠE OPTUŽENIH

U ukrajinskoj tvrtki u Londonu podmetnut požar. Osumnjičeni povezani s Wagnerom?

03.08.2024 u 12:45

Bionic
Reading

Još dvije osobe optužene su u sklopu istrage podmetanja požara u ukrajinskoj tvrtki u Londonu u ožujku, napada koji je navodno povezan s Rusijom, odnosno skupinom Wagner, objavila je u subotu britanska policija

Jakeem Barrington Rose (22) i Ugnius Asmena (19) optuženi su za podmetanje požara. Rose je također optužen u dvije točke za posjedovanje napadačkog oružja, objavila je londonska policija. Britanske vlasti prethodno su optužile pet drugih muškaraca za umiješanost u napad, uključujući i za djela iz Zakona o nacionalnoj sigurnosti zbog 'aktivnosti koje bi mogle koristiti Rusiji', prema sudskim zapisima.

Među njima i Dylana Earla (20) optuženog za organiziranje podmetanja požara u ime ruske Wagner grupe. Grupa Wagner, čiji je bivši čelnik Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći prošlog ljeta, zabranjena je kao teroristička organizacija u Velikoj Britaniji.

'Iako se radi o vrlo ozbiljnim optužbama, želim uvjeriti javnost da ne vjerujemo da postoji šira prijetnja u vezi s ovom stvari', rekao je zapovjednik Dominic Murphy, šef policijskog protuterorističkog zapovjedništva.

U svibnju je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova rekla da su britanski navodi o ruskoj umiješanosti u napad apsurdni i provokativni. Odnosi između Rusije i Britanije dugo su zategnuti, a dodatno su se pogoršali nakon invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022. Suđenje osumnjičenicima za podmetanje požara počinje u lipnju sljedeće godine.