SVJETSKI MEDIJI

Wall Street Journal: Hrvatska kapitulirala!

25.09.2013 u 14:26

Bionic
Reading

Hrvatska je u srijedu krenula u rješavanje sukoba s Europskom komisijom oko izručenja osumnjičenih kriminalaca drugim državama članicama Europske unije, piše Wall Street Journal u članku pod nazivom 'Hrvatska kapitulirala u sporu oko europskog uhidbenog naloga'. Većina ostalih svjetskih medija također prikazuje današnji 'kompromis' kao poraz Zagreba u sukobu sa Bruxellesom

Lex Perković sutra na Vladi

Banski dvori sutra šalju izmjene o 'lex Perković' i mišljenje o ustavnim promjenama o nezastarijevanju teških zločina, javlja Dnevnik.hr. Time bi, smatraju, bile uklonjene sve nedoumice da je nemoguće procesuirati komunističke zločine, kao i u slučaju da je Josip Perković kriv za egzekuciju Stjepana Đurekovića. U Banskim dvorima kažu da je jedino uz ustavne promjene moguće izručenje. Prema novom Ustavu i europskom uhidbenom nalogu bilo bi moguće izručiti Josipa Perkovića Njemačkoj iako je 1998. nastupila zastara.

'Hrvatska je obećala da će izmijeniti zakonske odredbe o izručenju najkasnije do siječnja iduće godine, savijajući se pod pritiskom Europske unije u prepirci koja je okaljala prve mjesece članstva u EU', glasi uvod u Reutersov članak pod naslovom 'Hrvatska obećala ispuniti zahtjeve EU-a o pravilima izručenja'.

Associated Press u članku kojeg prenose američki i kanadski mediji izvještava da je Hrvatska pod pritiskom Europske unije obećala da će ispuniti zahtjev i promijeniti lex Perković što je prije moguće.

DPA pak javlja, a pranosi online izdanje tjednika Der Spiegel, da je 'Hrvatska popustila', zbog toga jer joj je 'prijetio gubitak milijuna' iz fondova podrške EU. 'Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić je obećao da će sporni zakon biti promijenjen brzo i bezuvjetno', javlja DPA, te ističe da je Hrvatska zakon o europskom uhidbenom nalogu izmijenila samo nekoliko dana prije formalnog ulaska u Uniju. 'Njemačka pak traži Josipa Perkovića jer je optužen da je naručio ubojstvo jugoslavenskog emigranta 1983. godine, u bavarskom gradu Wolfsrathausenu', podsjeća DPA.

Utjecajni European Voice javlja da prijetnja EU-a o rezanju sredstava Hrvatskoj još uvijek visi nad Zagrebom, koji je najavio da će promijeniti zakon o izručenju do siječnja.

ANSA također javlja da je Hrvatska popustila pod pritiskom Europske unije i pristala brzo i bezuvjetno promijeniti lex Perković.

Sve agencije i mediji donose okvirnu kronologiju sukoba između Europske komisije i najmlađe članice Europske unije, te navode da je potpredsjednica EK-a i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding poručila da će Komisija nadzirati izmjene zakona i tek po izvršenju obećanog odlučiti o eventualnom uklanjanju prijetnje o uskrati novčane pomoći Hrvatskoj.