STIGLA JUŽINA

Za božićne blagdane temperature će ići i do 14 stupnjeva

23.12.2022 u 07:35

Bionic
Reading

Petak, kao i blagdani koji su pred nama, proteći će uz iznadprosječnu toplinu koja će mnogima omogućiti ugodniji boravak na otvorenom.

“Povremeno treba računati i na slabu kišu, češću na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima. Tek prema sredini sljedećeg tjedna moguće je blago zahladnjenje, osobito u kopnenom području.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza meteorologinje Dunje Plačko-Vršnak za HRT.

U petak će na istoku Hrvatske nakon mjestimične jutarnje magle biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar najniža temperatura između 2 i 4 °C, a najviša dnevna uglavnom 11, 12 °C.

Iznadprosječna toplina obilježit će petak i u središnjoj Hrvatskoj. Jutro malo toplije nego u četvrtak, a uz promjenjivu naoblaku najviša temperatura između 11 i 14 °C. Ujutro je mjestimice moguća magla.

Magla će još češća biti u gorskim krajevima. Osim nje, i u gorju i na sjevernom Jadranu, uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme, mjestimice može biti i slabe kiše. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu i južni. Jutarnja temperatura zraka između 4 i 7 °C, na moru od 8 do 11 °C, a najviša dnevna od 9 do 12 °C, na Jadranu i do 14 °C.

Na srednjem Jadranu djelomice sunčano, a u unutrašnjosti Dalmacije oblačnije, mjestimice uz mogućnost za malo kiše. Uz slab do umjeren južni vjetar, uz obalu i jugo, najviša temperatura zraka bit će između 13 i 16 °C.

Ugodno toplo za doba godine uz sunčana razdoblja bit će i na jugu Hrvatske. Uz slabo do umjereno jugo more će biti mirno ili malo valovito.”

“Predstojeće blagdane obilježit će iznadprosječna toplina, i ujutro i danju. Na Badnjak na kopnu oblačnije, mjestimice uz slabu kišu koja bi do večeri u većini krajeva trebala prestati. Na Božić ujutro mjestimice magla, a danju i sunčana razdoblja, kojih će biti i na blagdan svetog Stjepana. Malo kiše može pasti uglavnom u gorju.

I na Jadranu će blagdani proteći uz promjenjivu naoblaku, većinom slab vjetar te iznadprosječnu toplinu. Sunčanije će biti u Dalmaciji, a malo kiše može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu na Badnjak i Božić.”