sve pod državnom kapom

Za utopijski megaprojekt koji stalno izvlače iz naftalina osnovali tvrtku u kojoj se radi za 12,5 tisuća kuna

13.12.2018 u 20:23

Bionic
Reading

Megaprojekt Zagreb na Savi ovih dana opet je uskrsnuo. Prema svemu sudeći, za hrvatske prilike utopijski karakter ovog projekta dokazuje činjenica da je studija izvodivosti i utjecaja na okoliš tek nedavno završena, iako je rok bio 2015. Za inicijalni dio projekta HEP je 2012. osnovao i posebnu tvrtku Program Sava d.o.o. Tijekom godina kroz njihove su ruke prošli milijuni, a narasli su na deset zaposlenih s prosječnom plaćom od 12,5 tisuća kuna neto

Projekt Zagreb na Savi izvučen je ponovno iz ladice početkom prosinca na grandioznoj konferenciji u zagrebačkom hotelu Esplanada. Za uskrsnuće projekta zaslužan je aktualni ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

On je kao resorni ministar počeo gurati projekt koji je obilježio vladavinu njegova nekadašnjeg bliskog suradnika i šefa Radimira Čačića, danas žestokog rivala.

Zagreb na Savi u glavama je urbanista, arhitekata i hidrologa od druge polovice prošlog stoljeća. Ideju je oživio 2012. tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, kojem je forsiranje ovog projekta obilježilo mandat.

Sava bi trebala, po projektu, postati plovna od slovenske granice do Siska, što bi omogućilo gradnju niza hidrocentrala, a glavni grad Hrvatske napokon bi počeo živjeti sa svojom rijekom, a ne ju samo premošćivati.

Najavljivao je Čačić izgradnju škola, bolnica, sudova, zatvora, ustanova socijalne skrbi, kazališta, muzeja i drugih građevina javne namjene, ali i zgradu Vlade upravo na savskim obalama. Projekt bi bio težak dvije milijarde eura, no ne isključivo na državni trošak, već u javno-privatnom aranžmanu.

  • +83
Konferencija Zagreb na Savi Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Šest godina kasnije - déjà vu. Opet ista priča, a realizacija miljama daleko.

Da projekt neće završiti u ladicama, trebala bi se brinuti tvrtka koja je osnovana 2012. pod imenom Program Sava d.o.o. Ovoj je tvrtki osnivač i jedini vlasnik državna tvrtka HEP.

Za Zagreb na Savi osnovana tvrtka s deset zaposlenika i plaćama od 12.500 kuna

Ako bacimo oko na njihovo poslovanje, vidimo da su u 2013. imali prihode od četiri milijuna kuna i dobit manju od deset tisuća kuna te osam zaposlenih. Do 2018. prihodi su im narasli na osam milijuna kuna, uz dobit od 40 tisuća kuna, a imaju deset zaposlenih.

Zagreb na Savi Izvor: Društvene mreže / Autor: Program Sava

Rasle su i prosječne neto plaće, pa su 2013. iznosile nešto više od 11 tisuća kuna, a 2017. zaključili su s prosječnom plaćom od gotovo 12 i pol tisuća kuna neto.

Čime se tih desetak zaposlenih zapravo bavilo šest godina? HEP nam je na naš upit s konkretnim pitanjima - koja su uključivala i pitanje o strukturi i obrazovanju zaposlenih na izdašnoj plaći koju isplaćuje ova državna tvrtka - odgovorio vrlo općenito.

O zaposlenima - ni riječi.

No zato smo doznali čime se tvrtka, koja je osnovana prema zaključku Vlade, bavila proteklih šest godina.

'S obzirom na to da je riječ o višenamjenskom programu, osim resornih ministarstava, u pripremu su programa uključene Hrvatske vode, HEP grupa, Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Sisačko-moslavačka županija. Program je podijeljen u 13 kategorija utjecaja poput dugoročnog osiguravanja stabilnosti vodoopskrbe, obrane od poplava, prometa, energetike te oslobađanja prostornog potencijala', stoji u odgovoru.

Dobro, doznali smo da je projekt vrlo kompleksan i da je u igri velik broj dionika.

Iz HEP-a nadalje kažu da se tvrtka Program Sava bavi dostavljanjem studije izvedivosti i utjecaja na okoliš svim tim dionicima.

Zaduženi za dostavu studija

No te studije nisu pisali oni, samo su ih dostavljali, a za izradu angažiran je međunarodni konzorcij MottMacdonald-WYG-Atkins. 'Za pripremu navedene dokumentacije društvo Program Sava osiguralo je sredstva u visini od 1,5 milijuna eura iz WBIF fonda s ciljem dobivanja međunarodne ekspertize na izradi studija. Hrvatski udio u sufinanciranju studija iznosi 500.000 eura', pojašnjavaju.

Bandićev mini Zagreb na Savi

Zagrepčani sa Savom očito nemaju sreće. Pa je tako Bandićev mini Zagreb na Savi pod nazivom 'Aktivnosti na Savi' s ulaganjem od 20 milijuna kuna trebao zaživjeti ovog ljeta.

Riječ je o projektu koji je predviđao smještanje privremenih montažnih objekata, među kojima su sustav za prikazivanje filmova, višenamjenski paviljoni, sunčališta i bazeni, a sve prema projektu autora Carlosa Zarca, Sare Palomar i Josea Luisa Hidalga iz Španjolske i Zuhala Kola iz Turske, koji su pobijedili na međunarodnom natječaju.

Kamioni su vozili zemlju, a onda je sve stalo.

Probijeni svi rokovi

No rokovi za izradu studije debelo su probijeni. Naime, već je 2013. projekt Zagreb na Savi ušao u fazu izrade studije izvodivosti i strateške studije utjecaja na okoliš.

Rok za finalizaciju bio je kolovoz 2015., no Vlada je te godine objavila dokument koji dokazuje da su već tada postojali silni problemi u realizaciji inicijalne faze Programa na Savi, a to je izrada studija.

Počelo čišćenje i održavanje površina u inundacijskom pojasu rijeke Save Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Zbog usporene procedure potpisivanja ugovora o sufinanciranju nisu mogli biti raspisani ni postupci nabave za studije koje će dodatno dopuniti određene segmente studije utjecaja na okoliš te studije izvodivosti. Te su nabave planirane te odobrene od Vijeća programa. Zastoj u nabavljanju potrebnih studija prouzročio je pojavu praznina u podacima, s obzirom da eventualna zamjenska dokumentacija nije napravljena prema standardima EU-a', stoji u dokumentu. Novi rok bio je kolovoz 2016.

Očito je i taj probijen, kada je tvrtka Program Sava počela predstavljati studiju izvedivosti tek početkom 2018.

Što je tvrtka s deset zaposlenih na čelu s pravnicom iz HEP-a Irenom Ratković Malbašom radila u međuvremenu, nije poznato.

U odgovoru iz HEP-a za tportal kažu da je tvrtka Program Sava dostavila svim dionicima studiju izvodivosti, nacrt prijedloga programa te stratešku studiju utjecaja na okoliš.

Time su ispunili svoju obavezu i svrhu te ih je Vlada u kolovozu 2018. odlučila ugasiti pokretanjem postupka pripajanja društva HEP-u.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon posljednjeg predstavljanja projekta Zagreb na Savi početkom prosinca kazao je kako je uvjeren da on neće završiti u ladicama HEP-a.

sve osim nogometa

Učitavanje...