POTENCIJALNA OPASNOST

U Sloveniji problemi zbog nevremena, grmljavinske ćelije i nad Hrvatskom

07.06.2024 u 18:47

Bionic
Reading

Nevrijeme koje je došlo iz Slovenije prošlo je navečer nešto južnije od Zagreba, ali je dijelom zahvatilo i rubne dijelove grada. Zagrebačka i Karlovačka regija pod žutim su upozorenjem zbog potencijalno opasnog vremena u subotu poslijepodne i navečer

Sunčan i ljetni topao petak s temperaturama do 31 Celzijev stupanj u Sloveniji je ponegdje završio na najgori mogući način, uz lokalna grmljavinska nevremena. U nekim dijelovima Slovenije bilo je dosta problema, na sjeveroistoku s tučom, pljuskovima i jakim udarima vjetra koji su podizali krovove; poplavljeni su neki podrumi, a bilo je i problema u prometu.

Agencija Slovenije za okoliš izdala je narančasto upozorenje zbog nevremena na sjeveroistoku, sjeverozapadu i jugoistoku, javlja 24ur.

Agencija za okolje Republike Slovenije (Arso) već je ujutro najavila da će današnje poslijepodne biti prilično olujno, osobito u sjevernoj polovici Slovenije. Jaka tuča prvo je pogodila austrijsku Korušku, a potom i sjeveroistok Slovenije.

Meteorolog Blaž Šter iz Arse rekao je za STA da su bile dvije jače oluje, prvo nad Austrijom. Istočno i jače nevrijeme prešlo je nad Štajersku i uzrokovao "dosta gustu tuču, jake udare vjetra, a i pljuskove". Na postajama Arsa jak pljusak zabilježen je na Hočkom Pohorju, gdje je palo 56 milimetara kiše i tuče, a na aerodromu Edvard Rusjan Maribor bio je jak pljusak, uz najjači udar vjetra 76 kilometara na sat . Ova olujna ćelija krenula je prema Hrvatskoj i malo oslabila, izvještava N1 Slovenija.

Nakovnji snažnih kumulonimbusa bili su vidljivi čak i iz Istre, što dočarava snagu vertikalnog razvoja oblaka nad tim područjem  Ovakav izgled sustava upućuje na pojavu krupne (teške) tuče koja uslijed jakih uzlaznih strujanja prkosi gravitaciji, odnosno brojna manja zrna sudaraju se tvoreći veća zrna, sve dok ne postanu toliko teška da prevlada sila gravitacije, piše Istramet, dodajući da je to samo uvod u daljnju eskalaciju nestabilnosti idućih dana jer će ovaj dio Europe biti na granici dvije zračne mase različitih karakteristika.

Hrvatska se danas našla na takvoj granici, kada su uvjeti često pogodni za razvoj superćelija i snažnih konvektivnih sustava koji mogu donijeti široko rasprostranjena nevremena i tuču, kao i razne oblačne formacije na koje i nismo baš navikli, upozorio je Istramet.

Radarske snimke ukazaju na jake grmljavinske ćelije na granici Slovenije i Austrije koje će se u narednim satima približiti sjevernom dijelu Hrvatske, objavio je Neverin.

Meteorolog Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a, najavio je da će do nedjelje, iako uz nešto više oblaka, na Jadranu prevladavati sunčano, ponegdje i vruće. U ponedjeljak nestabilnije i promjenjivije, mjestimice uz kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji na sjevernom dijelu mogu biti i izraženiji. U subotu uglavnom slab vjetar s mora, a zatim većinom umjereno jugo.

Na kopnu idućih dana pretežno sunčano, a tijekom vikenda je osobito na sjeveru unutrašnjosti velika vjerojatnost lokalnih pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih, posebice u subote popodne i u noći na nedjelju, a još češći bi mogli biti u oblačnijem idućem tjednu. Zapuhat će umjeren, u ponedjeljak i jači jugozapadnjak. Bit će vrlo toplo i vruće, uz najveći porast temperature u istočnoj Hrvatskoj, prognozirao je Kozarić za HRT.