stigla promjena

Zahladnjenje, kiša i opasne brzine vjetra: DHMZ upozorio gdje će biti najgore

23.10.2024 u 07:28

Bionic
Reading

Danas se očekuje oblačnije vrijeme, ponegdje s kišom, uz osjetno svježiji zrak i buru. Uslijedit će razdoblje promjenjivih dana, uz povremene lokalne oborine i buru na Jadranu, koja će postupno ustupiti mjesto jugu. Na kopnenom području jutra će biti manje svježa, ponegdje s maglom

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prijepodne će prevladavati sunčano vrijeme, dok će u pojedinim riječnim područjima biti jutarnje magle. Tijekom popodneva, očekuje se naoblačenje sa zapada. Vjetar će biti uglavnom slab. Jutarnje temperature kretat će se od 6 do 8 °C, a najviše dnevne do 19 °C, piše HRT.

U središnjoj Hrvatskoj zbog više oblaka dnevne temperature bit će nešto niže. Jutro ponegdje maglovito, a kiša se očekuje uglavnom u drugom dijelu dana, osobito u Pokuplju i Banovini, te prema večeri i u drugim krajevima. Vjetar će biti slab, a od sredine dana umjeren sjeveroistočni.

Žuti meteoalarm: Jaka bura podno Velebita

Sjeveroistočni vjetar bit će prisutan i u gorskim područjima, dok će na sjevernom Jadranu zapuhati umjerena bura, koja će podno Velebita biti jaka.

"Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorio je DHMZ.

Stiže i kiša

Uz pretežno oblačno vrijeme, očekuje se mjestimična kiša. Najniže temperature zraka kretat će se između 14 i 16 °C, a u gorskim krajevima oko 10 °C. Najviša dnevna temperatura uglavnom će biti između 17 i 22 °C.

U Dalmaciji, gdje će prevladavati djelomično sunčano vrijeme, temperature će dosezati do 24 °C. Više oblaka se očekuje u popodnevnim satima, kada na sjeveru može pasti malo kiše. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverozapadni, a poslijepodne jugozapadni, uz blago valovito more.

Slična vremenska slika bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti najviše sunčanih sati. Jutarnje temperature će se kretati od 12 °C u unutrašnjosti do 18 °C na otocima, dok će najviše dnevne temperature biti između 22 i 24 °C.

Nastavlja se promjenjivo razdoblje

U četvrtak će na kopnu prevladavati oblačno vrijeme s povremenom kišom, osobito u zapadnim krajevima. Kasnije se očekuje djelomično sunčano vrijeme, ali uz mirnu noć bez vjetra, što može rezultirati maglovitim jutrom. Jutra će biti svježa, a dnevne temperature u porastu.

Na Jadranu će oblačnost biti promjenjiva, a povremene oborine uglavnom na sjeveru. U četvrtak će malo kiše stići i do sjevera Dalmacije, dok će krajnji jug Hrvatske ostati pretežno sunčan. Nakon slabe i umjerene bure, u petak će zapuhati umjereno jugo. Temperatura zraka ostat će bez većih promjena.