rasprava u saboru

'Zakačili' se Turudić i Orešković, napali je i HDZ-ovci

09.10.2024 u 19:18

Bionic
Reading

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić poručio je u srijedu oporbenim zastupnicima kako je, unatoč njihovim osobnim diskvalifikacijama, siguran u posao koji radi, siguran je da ga radi pošteno i pravedno te da će DORH postati i ostati samostalno i neovisno pravosudno tijelo.

"Pred nama je veliki posao, neki pomaci su već sada vidljivi, tko želi, vidjet će ih, tko ne želi, neće ih vidjeti, nikada", rekao je Turudić na kraju cjelodnevne rasprave o svom Izvješću o radu državnih odvjetništava u 2023. godini koju je na raspravu 'pogurala' oporba potpisima 30 zastupnika.

Što se tiče napretka u stanju u DORH-u, izrazio je uvjerenje da će u slijedećih godinu dana situacija biti bolja.

Kaže da „napredak postoji već sada", slaže se da nije dovoljan. Primjerice, povećavane su plaće državnoodvjetničkih službenika, ali nisu dovoljno, očekuje da će biti u slijedećem razdoblju.

Zastupnicima je zahvalio na „većinom konstruktivnoj raspravi“, te poručio kako sve uvrede na osobnoj razini zaboravlja izlaskom iz sabornice.

Odgovori koje sam davao adekvatni su pitanjima koje ste postavljali, poručio im je.

Glavni državni odvjetnik mora se emancipirati od tijela koja su ga predložila i imenovala

Glavni državni odvjetnik objasnio je i svoju raniju izjavu da mu Hrvatski sabor nije nadređen.

„Kad glavnog državnog odvjetnika predloži Vlada, pa imenuje Sabor, on se nužno mora emancipirati od tijela koja su ga predložila i imenovala“, naglasio je i objasnio kako je to zato jer je u Hrvatskoj podjela vlasti propisana Ustavom i jer je glavni državni odvjetnik samostalno i neovisno pravosudno tijelo.

„Sabor mi nije nadređen, imamo podjelu vlasti, one se prožimaju, nadopunjuju, ali tu nema odnosa subordinacije“, istaknuo je.

Izjavu da se glavni državni odvjetnik treba emancipirati od onih koji su ga predložili, pozdravlja Arsen Bauk (SDP), ali i poručuje kako čeka jasnije pokaze te emancipiranosti.

Nedavni Turudićev nastup na Odboru za pravosuđe ocjenjuje kao „još jedan njegov ulazak u političku arenu“, a za današnji u Saboru kaže da je „bio izlazak iz političke arene“.

Izrazito kritična prema Turudiću, bila je Dalija Orešković (DOSIP). „Nema priče o poboljšanju uvjeta rada DORH-a ako sumnjamo u neovisnost njegovog čelnog čovjeka, a mi imamo razloga sumnjati u vašu neovisnost“, kazala mu je i spočitnula dopis o skidanju saborskog imuniteta HDZ-ovu Josipu Šariću koji „ne stiže pravovremeno do MIP-a, ali stiže do HDZ-a i onih koji bi trebali biti procesuirani“.

„Vi u tome ne vidite problem, no to je dokaz da se Hrvatska pretvorila u režim, da je slomljen ustavno-pravni poredak, da imamo jednopartijsku diktaturu sa režimskim glavnim državnim odvjetnikom“, ustvrdila je zastupnica.

  • +6
Ivan Turudić na sjednici Odbora za pravosudje na temu curenja informacija Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Decibeli, bezobrazluk i bahatost

Turudić joj je uzvratio kako je „količina decibela i uvreda koje je iznijela“ obrnuto proporcionalna argumentima koje ima, a ona njemu da je količina njegovog „bezobrazluka i nedopuštene bahatosti“ proporcionalna podršci koju ima iz HDZ-a.  

Riječi koje je Orešković izgovarala zastupnicima većine, zasmetale su Hrvoju Zekanoviću (HDS), koji je apostrofirao kako im je rekla „vi ste dno, dno dna, vi nemate ni grama poštenja, vi ste sramota, vi ste budale, govorite besmislice, vi ste katastrofa“.

Njene su istupe osudili i zastupnici HDZ-a koji oporbu prozivaju da je raspravu o Izvješću o radu državnih odvjetništava 'pogurala', ne kako bi raspravljala o stvarnim problemima toga tijela, nego kako bi na osobnoj razini vrijeđala glavnog državnog odvjetnika.

Jedina vrijednost današnje rasprave je da nitko više iz oporbe ne traži Turudićevu ostavku, očito se oporba susrela sa zidom u koji je dobro udarila, ocijenio je Josip Borić (HDZ), dodavši kako je oporba očito željela politizirati na nekim uhićenjima.

Oporba nije raspravljala o izvješću, nju to ne zanima, ona želi obezvrijediti trud jednog tijela, jednog čovjeka misleći da će postići neki drugi rezultat, kazao je Borić i poručio „na nama je da štitimo sustav od ljudi koji na njega nasrću dnevno“.