zaoštravanje odnosa

Zapadni piloti uče Kineze taktikama NATO-a, Berlin zaprijetio Pekingu

18.06.2023 u 10:09

Bionic
Reading

Njemačka se ovih dana pridružila nekolicini zapadnih zemalja koje od Pekinga traže da prestane koristiti njihove bivše vojne pilote u širenju kineskih zračnih ambicija. Donosimo više o slučaju njemačkog instruktora letenja zbog kojeg je parlament u Berlinu pokrenuo istragu

Tjednik Der Spiegel objavio je ovih dana da je njemački ministar obrane Boris Pistorius tijekom nedavnog sastanka s kineskim kolegom Li Shangfuom pozvao Peking na prekid obuke kineskih borbenih pilota koje instruiraju bivši njemački zrakoplovci. Sastanak se, prema navodima njemačkog tiska, dogodio na marginama azijskog obrambenog samita Shangri-La održanog u Singapuru. Potez Berlina dolazi nakon što su njemački mediji objavili da je Kina unovačila bivšeg pilota višenamjenskog lovca Eurofighter 2000 iz sastava njemačkog ratnog zrakoplovstva (Luftwaffe) kako bi podijelio svoju stručnost s kineskim zrakoplovcima.

Mediji navode da je Pistorius poručio Liju da ga 'zasigurno ne bi zabavljalo' da Njemačka pokuša nešto slično kako bi stekla uvid u kinesku vojsku. Dodaju da je Pistorius opisao sastanak s Lijem vrlo otvorenim te da je kineski ministar reagirao 'vrlo oprezno' na njegov zahtjev. Navodno je Li pokušao relativizirati važnost bivših njemačkih kadrova, za koje se ističe da su unovačeni legalnim kanalima. Prema izvješću njemačkog tiska, bivše pilote Luftwaffea unovačile su tvrtke u Južnoafričkoj Republici i Novom Zelandu za godišnju plaću u šesteroznamenkastom iznosu.

Zapadni piloti obučavaju kineske kolege Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ministarstvo obrane Kine

Otkriće Der Spiegela dovelo je do oštrih kritika političkih protivnika Pistoriusa i njegove Socijaldemokratske stranke (SPD). Marie-Agnes Strack-Zimmerman iz Liberalno-demokratske stranke (FPD) i predsjednica parlamentarnog odbora za obranu ocijenila je kako je 'činjenica da bivši časnici Luftwaffea obučavaju kineske borbene pilote neprihvatljiva uvreda'. Pritom je pozvala na reguliranje pravila koja određuju koje vrste poslova bivši vojnici mogu preuzeti, sugerirajući da im je dopušteno davati upute isključivo saveznicima NATO-a i drugim strateškim partnerima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Firstpost

Zabrinjavajuća ofenzivna obuka

U međuvremenu je Konstantin von Notz iz stranke Zeleni opisao medijske napise, ako se službeno potvrde, kao skandaloznu i problematičnu situaciju koja predstavlja ogroman sigurnosni rizik. Potom je i parlamentarno nadzorno vijeće započelo istragu o obuci kineskih pilota.

Njemački tjednik navodi da je riječ tek o 'šačici' bivših pilota Luftwaffea na 'privremenom radu' u Kini, ali su istovremeno objavljeni brojni detalji o onima koji navodno obučavaju kineske kolege. Među njima je i Alexander H., a koji je pod pozivnim znakom Limey bio pilot instruktor na Eurofighterima iz sastava 73. taktičkog zrakoplovnog krila Steinhoff s bazom u Rostock-Laageu na sjeveroistoku Njemačke.

Prema pisanju Der Spiegela, Alexander H. se 2013. nakon umirovljenja preselio u Qiqihar u sjeveroistočnoj kineskoj pokrajini Heilongjiang, bazu višenamjenskih lovaca bombardera tipa J-16, a oni su prije pet godina zamijenili starije J-8. Njemački list ističe da je nejasno koju je vrstu obuke i stručnosti Alexander H. prenio kineskom ratnom zrakoplovstvu, premda su neimenovani njemački sigurnosni analitičari istaknuli kako je moguće da je njemački pilot instruirao Kineze u pogledu operativne taktike, pa čak i uvježbavao ih u ofenzivnim scenarijima poput napada na Tajvan.

Njemačko ministarstvo obrane također nije dalo nikakve pojedinosti o tome što je bivše osoblje Luftwaffea radilo u Kini, niti jesu li još tamo. Ipak, službeni Berlin potvrdio je da Kina pokušava putem vanjskih agencija unovačiti nekadašnje pilote NATO-a kao instruktore, kao i da su bivši piloti Luftwaffea bili meta tih pokušaja. U ministarstvu dodaju da postoji opasnost da kineska vojska dobije uvid u relevantne taktike, tehnike i procedure koje slijede NATO-vi piloti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Straight Arrow News

Neovisni analitičari ocjenjuju da Kina privlači njemačke pilote privlačnom zaradom. Oni, naime, odlaze u mirovinu već s 41 godinom života, a mjesečna mirovina iznosi im polovicu posljednje mjesečne plaće. Britanski piloti koji su od kraja 2019. radili u Kini u sličnom aranžmanu navodno su imali godišnju plaću od 270.000 američkih dolara.

Iza novačenja stoje Južnoafrikanci

Prema Der Spiegelu, bivši piloti Luftwaffea radili su za kinesko ratno zrakoplovstvo više od deset godina, a prvog njemačkog pilota navodno je regrutirala Južnoafrička akademija za probno letenje (TFASA). Ta je tvrtka obučavala kineske pilote i u Južnoafričkoj Republici, a ističe da pritom nisu prekršeni nikakvi zakoni.

Njemački mediji su u međuvremenu pronašli još dva pilota koji su obučavali Kineze posredstvom TFASA-e. Riječ je o stanovitom Peteru S., koji je također bio stacioniran u Rostock-Laageu, dok je treći pilot identificiran kao Dirk J. Potonji je upravljao Tornadom iz sastava njemačke ratne mornarice prije nego što je ona 2005. odustala od korištenja mlažnjaka. Prema izvješćima, Dirk J. radio je u Kini od 2013. kao 'viši konzultant za zrakoplovstvo'.

Problem bivših NATO-vih pilota koji obučavaju Kineze iskrsnuo je prošle godine, nakon što je u Australiji uhićen Daniel Edmund Duggan, bivši pilot AV-8B Harriera II iz Marinskog zbora SAD-a. Duggan je navodno obučavao kineske mornaričke pilote za djelovanje s nosača aviona. I on je potvrdio da ga je unovačila TFASA, a koja je navodno pokušavala nezakonito nabaviti američki mlazni trenažer tipa T-2 Buckeye. Riječ je o avionu koji je idealan za obučavanje pilota za polijetanje i slijetanje na nosač aviona. Duggan poriče da je prekršio bilo kakav zakon i još uvijek je u pritvoru u Australiji, a prijeti mu izručenje Sjedinjenim Državama.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ward Carroll

Također prošle godine, ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva otkrilo je da su deseci britanskih bivših vojnih pilota obučavali kineske pilote u aranžmanu TFASA-e. Prema izvješćima, radilo se o pilotima borbenih aviona i helikoptera. London je tada poručio da poduzima odlučne korake kako bi spriječio kinesku shemu novačenja te da priprema novi prijedlog zakona o nacionalnoj sigurnosti kojim bi se spriječio transfer znanja i iskustva. Također, postoji bojazan da su Kineze obučavali i nekadašnji kanadski i australski vojni piloti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sky News

Otkriće o kineskom novačenju NATO-vih pilota dolazi u krajnje nezgodan trenutak, u kojem su odnosi između Zapada i Pekinga krajnje zategnuti zbog Tajvana. Uz to, neuralgična točka sve izraženije postaje i Južnokinesko more, iznad kojeg su posljednjih tjedana sve učestaliji susreti kineskih i američkih aviona. Stoga je zabrinutost zbog svojevrsnog odljeva mozgova u korist Kineza dodatni problem Zapada dok pozorno iščekuje svaki korak Pekinga u pacifičkoj regiji.