pripojenje rusiji

Započeli referendumi u okupiranim područjima Ukrajine, stanovnike se prisiljava da glasaju?

23.09.2022 u 08:04

Bionic
Reading

U pokrajinama pokrajinama Luhansk, Donetck, Herson i Zaporižja započeli su referendumi kojima je cilj pripojiti te dijelove Ukrajine Rusiji. No, ukrajinski izvori javljaju da se stanovnike navodno prisiljava da glasaju

Gradonačelnik Luhanska Sergej Haidai ustvrdio je na Telegramu da ruske snage prisiljavaju stanovnike da glasaju i zabranjuju im napuštanje tog područja. 'Prema dostupnim informacijama, naoružane skupine obilaze kuće i tjeraju ljude na tzv. referendum, napisao je

U nekim tvrtkama, rekao je, 'oni koji neće sudjelovati u glasovanju bit će automatski otpušteni s posla'. Na drugim mjestima, 'vlasti su zabranile lokalnom stanovništvu napuštanje grada između 23. i 27. rujna'.

Tajnik Gradskog vijeća Zaporižje Anatolij Kurtev rekao je u petak da su se 'pripreme i održavanje takozvanog referenduma... intenzivirale'. 'Lokalnim stanovnicima obećane su novčane nagrade i kućanski aparati za davanje podataka o putovnici i dobivanje državljanstva Ruske Federacije', rekao je. Guardian nije mogao neovisno provjeriti ta izvješća.

U regijama Doneck i Luhansk, koje je Putin smatrao neovisnima i prije invazije stanovnici će morati odgovoriti na pitanje podržavaju li ulazak svoje republike u Rusiju, prenosi Tass. U regijama Herson i Zaporižja odgovarat će na pitanje: ‘Jeste li za odcjepljenje od Ukrajine, formiranje neovisne države i njezino priključenje Ruskoj Federaciji kao subjekta Ruske Federacije?‘.

Glasačka mjesta će biti otvorena isključivo 27. rujna, dok će prva četiri dana referenduma, iz sigurnosnih razloga, biti organizirano na način da će se obilaziti stanovnici od vrata do vrata radi glasovanja.

  • +8
Pripreme za referendum u okupiranim područjima Izvor: Profimedia / Autor: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia

Kijev i zapad su održavanje referenduma nazvale "lakrdijom". Kijev je također priopćio da bi bilo kakvi referendumi o pridruživanju ukrajinskih teritorija Rusiji uništili svaku preostalu šansu za pregovore Kijeva i Moskve, dok je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao da će referendumi o aneksiji planirani za ukrajinski teritorij pod ruskom kontrolom trajno promijeniti političku kartu regije.

Ukrajina je ovaj mjesec pokrenula protuofenzivu u kojoj je uspjela vratiti veliki dio svog teritorija.Proruske vlasti na okupiranim ukrajinskim područjima o referendumima govore već mjesecima, no najnoviji uspjesi ukrajinskih snaga na bojištu su nagnaje separatiste da ih hitno zakažu.

Rusija tvrdi da re radi o davanju prilike ljudima u tim područjima da iznesu svoje mišljenje."Od samog početka operacije govorimo da je na ljudima koji žive na tim područjima da odluče o svojoj sudbini i trenutna situacija potvrđuje da oni žele biti gospodari svoje sudbine", rekao je ovaj tjedan ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Ukrajina tvrdi da Rusija namjerava namjestiti rezultate izbora kao znak sveopće potpore stanovništva i potom ih upotrijebiti kao izliku za aneksiju, slično zauzimanju Krima 2014. Članice NATO-a su poručile da nikada neće priznati nelegalnu i nelegitimnu aneksiju ukrajinskog teritorija.