NEPOTIZAM NA DJELU?

Zaposlio ženu, kumu, šogora i 11 prijateljica

27.03.2014 u 23:16

Bionic
Reading

U Vrhovinama, malenoj ličkoj općini stanovništvo je mahom staračko. Prije nekoliko godina Ministarstvo socijalne skrbi podarilo je Vrhovinama, kao i brojim drugim općinama, još jednu državnu jedinicu za zapošljavanje: Dnevni boravak za stare i nemoćne.

Ideja odlična: gerontodomaćice brinut će o starim ljudima koji nemaju nikoga, skuhati im ručak, očistiti kuću, raditi društvo. Načelnik općine Milorad Delić jako se radovao, toliko da je u dnevni boravak za stare i nemoćne s 14 zaposlenika, zaposlio šogora, suprugu, vjenčanu kumu i prijateljice, javlja Jutarnji list

Stotine su radno sposobnih Vrhovljana bez posla, no prilikom otvaranja ove ustanove za svako se radno mjesto javila samo po jedna osoba, i to iz bliskog kruga načelnika Delića.

Više pročitajte ovdje.


Podsjetimo, o ovoj malenoj općini pisalo se i kada su dva vijećnika iz Vrhovina, nezavisni Miro Matijević i HSS-ov Slaven Orešković, podnijeli su zahtjev da se Općina Vrhovine, koja se nalazi usred Like i za vrijeme Domovinskog rata je bila pod žestokom agresijom i okupacijom srpske vojske, preimenuje ni više ni manje nego u SAO Krajina.

Direktan povod za neobičan zahtjev Matijevića i Oreškovića višemjesečno je odbijanje načelnika Vrhovina Milorada Delića iz SDSS-a da javno, putem lokalnih medija, prije svega Radija Otočac, osudi pisanje četničkih grafita u zaseoku Čorci naseljenom Hrvatima. Iako je Općinsko vijeće još prije nekoliko mjeseci donijelo odluku kojom se Delića obvezuje na osudu pisanja uvredljivih četničkih grafita, on kaže da to greškom nije proveo. No ističe još jedan zanimljiv detalj, pisao je Novi list

'Treba znati, uostalom, da je jedan Hrvat nacrtao te četničke grafite, a ne Srbin, kazao nam je SDSS-ov načelnik Vrhovina Milorad Delić koji je na jednom lokalnom portalu izjavio da 'ne zna tko je to napisao ali zna da to nisu bili Srbi'. Njegov predsjednik Općinskog vijeća, SDSS-ovac Nikola Ivančević, kaže da je Delić vjerojatno, kako je jako zaposlen čovjek, zaboravio na objavu javne osude četničkih grafita.

Ipak, ima i pozitivnih vijesti iz Vrhovina. Dolaskom Požgaj Grupe puno se toga promijenilo i kako tamošnji ljudi govore - 'lakše se diše'  A da se 'lakše diše' najbolje govori podatak da je u nekadašnjoj Drvnoj industriji Vrhovine, koja je u svojim najboljim vremenima zapošljavala i do 300 radnika te je nakon ratnih razaranja u potpunosti devastirana i uništena, danas zaposleno 53 radnika, s tendencijom zapošljavanja još šezdesetak radnika.

Požgaj Grupa glasi kao jedna od najvećih drvnih grupacija u Hrvatskoj, ima 95 milijuna kuna konsolidiranog prihoda za 2013. godinu, zapošljava 492 ljudi, a ima tvornice u Velikom Bukovcu kod Ludbrega, Donjem Miholjcu i Vrhovinama gdje se proizvode parketi i masivne ploče.