oglasio se dhmz

Stiže Boris, Europa se priprema za najgore poplave posljednjih desetljeća: 'Zaštitite sebe i imovinu'

13.09.2024 u 08:02

Bionic
Reading

Danas će biti još hladnije, uz vjetrovito i kišovito vrijeme, ponegdje praćeno grmljavinom te olujnim nevremenom. Na moru se očekuju pijavice, a lokalno će puhati olujna bura i tramontana. U najvišim planinskim predjelima moguć je i snijeg

U većini zemlje pretežno oblačno, kišovito i vjetrovito. Povremeno kiša, a u Dalmaciji i pljuskovi s grmljavinom, mjestimice izraženi uz obilnu oborinu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, lokalno na udare jak. Na Jadranu umjerena do jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, na jugu jugozapadnjak pa sjeverozapadnjak.

Temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti od 8 do 13, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije većinom od 11 do 16, a na srednjem i južnom Jadranu između 16 i 22 °C.

Cijela obala označena narančastim stupnjem meteoalarma

Za vikend i veći dio narednog tjedna temperature će ostati niže nego što je uobičajeno za sredinu rujna. U većini Hrvatske dnevne temperature bit će među najnižima zabilježenima za ovo doba godine, a mogući su i novi rekordi, prognozirala je Dunja Plačko Vršak za HRT.

Na kopnu će prevladavati oblačno vrijeme uz povremene oborine dok će na Jadranu biti sunčanih razdoblja, ali uz čestu buru i tramontanu, lokalno i s olujnim udarima, osobito u subotu, kada su mogući i povremeni pljuskovi. Petak će biti promjenljiv, s kišom i oblačnim vremenom u istočnoj Hrvatskoj, uz jači sjeverozapadni vjetar i temperature između 10 i 15 °C.

DHMZ je odaslao upozorenja

Izraženi i obilni pljuskovi s grmljavinom. Količina oborine 50-70 mm, a vjerojatnost grmljavine > 80 posto.

'Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Zaštitite sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.'

Još hladnije u središnjoj Hrvatskoj

Još hladnije vrijeme očekuje se u središnjoj Hrvatskoj, s temperaturama između 8 i 13 °C. Povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar pojačavat će osjet hladnoće, uz oblačno i kišovito vrijeme.

U gorskoj Hrvatskoj obilnije oborine moguće su još u petak, osobito u noćnim satima i ujutro. Danju će prevladavati oblačno, uz povremenu kišu i hladnije vrijeme od prosjeka. Na sjevernom Jadranu očekuje se jaka, povremeno olujna bura, uz oblačno vrijeme i povremene oborine. Dnevne temperature bit će između 15 i 18 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije očekuje se promjenjivo oblačno vrijeme s povremenom kišom, mjestimice i izraženijim pljuskovima i grmljavinom. Puhat će umjerena do jaka bura dok će na južnom dijelu prevladavati jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Temperature će se kretati između 12 i 18 °C, a na obali i otocima bit će od 18 do 23 °C.

Na jugu Hrvatske očekuje se pretežno oblačno i kišovito vrijeme, s obilnijom kišom, pljuskovima i grmljavinom. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a prema večeri će zapuhati bura. Najviša dnevna temperatura bit će između 20 i 23 °C.

Očekuje se nastavak hladnijeg vremena

'Narednih dana na kopnu će prevladavati oblačno vrijeme s povremenom kišom i umjerenim sjeverozapadnim vjetrom. U unutrašnjosti Dalmacije može biti sunčanih razdoblja, a početkom narednog tjedna moguće je blago zatopljenje.

Na Jadranu će biti više sunca, uz promjenljivu naoblaku i povremene pljuskove u subotu. Sjeverni vjetar i bura u nedjelju će slabiti', prognozirala je za HRT dipl. ing. Plačko Vršak iz DHMZ-a.

Europa se priprema za poplave

Zbog prolaska ciklone Borisa, središnja Europa priprema se za najgore poplave posljednjih desetljeća, izvijestio je HRT. Prema prognozama čeških i poljskih meteorologa, u nekim područjima njihovih zemalja u iduća četiri dana moglo bi pasti do 400 litara kiše po četvornom metru, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

U Poljskoj je oglašen meteoalarm za jug zemlje, prije svega za gradove uz rijeku Odru. Na području Moravske, na istoku Češke, podižu se barijere protiv poplava i pripremaju vreće s pijeskom. Vodostaj Dunava u Austriji mogao bi porasti na razine kakve nisu viđene pet do deset godina, navodi isti izvor.