GLODAVAC 'PROGNOSTIČAR'

Zašto svizac Phil izlazi iz rupe i koliko je točan?

03.02.2015 u 13:23

Bionic
Reading

Svake godine 2. veljače Amerikanci svoje oči upiru u popularnog svisca Phila koji tradicionalno najavljuje koliko bi još dugo zima mogla potrajati. Zahvaljujući uobičajenoj američkoj medijskoj larmi, Dan svisca posljednjih godina postaje sve popularniji i u Europi

Ova tradicija u Punxsutawneyju u Pennsylvaniji traje već 128 godina. Prema narodnom vjerovanju, svizac će 2. veljače, kada promoli glavu iz svoje jazbine, na temelju oblaka procijeniti kada će doći proljeće. Ako je dan oblačan, neće vidjeti svoju sjenu, što je znak da će proljeće doći rano. Ako je sunčano, ugledat će svoju sjenu, a to je signal da će se zima oduljiti još šest tjedana. Ovakvo prognoziranje temelji se na ideji da je preuranjeno lijepo vrijeme nagovještaj da će se zima ponovno vratiti. Slično vjerovanje uvriježeno je i u našim krajevima, što potvrđuju brojne narodne izreke, među kojima i ova:

'Ako na Svijećnicu zlo je vrijeme, tada jazavac iz jame izljeze van jer se ne boji više zime; ako sunce grije, još veće zima nastupljuje.'

Tradicija Groundhog Daya zapravo ima drevne srednjogermanske korijene. Neki je povjesničari povezuju s pretkršćanskim keltskim kalendarom koji se isto tako obilježavao 2. veljače i uključivao prognoziranje vremena. U SAD-u je započela kao običaj pensilvanijskih doseljenika koji su govorili njemački, a prvi zapisi o Danu svisca u Morgantownu potječu iz 1841. I danas je običaj da se tijekom proslave koristi pensilvanijski njemački sleng.

Svisce zanima seks!

Činjenica je da početkom veljače mnogi svisci, a ne samo Phil, izlaze iz svojih rupa u kratku izvidnicu. No pravo pitanje je izlaze li uistinu zato da bi provjerili koliko će još trajati zima i koliko su točna njihova navodna predviđanja.

Stam Zervanos, profesor biologije na Penn State Berksu u Readingu, kaže da svisci početkom veljače zapravo izlaze radi seksa.

'U to doba godine mužjaci počinju izlaziti iz svojih brloga kako bi krenuli u potragu za ženkama', objasnio je i dodao: 'Ženke uglavnom izlaze sedam dana kasnije i neko vrijeme ostaju neposredno izvan ulaza ili na samom ulazu.'

Nakon što mužjaci utvrde gdje se nalaze ženke, oba spola se vraćaju u svoje jazbine u kojima će još neko vrijeme provesti u zimskom snu.

'U ožujku će svi zajedno izići i započeti s parenjem. Budući da mužjaci točno znaju gdje se nalaze ženke, parenje može vrlo brzo početi', pojasnio je Zervanos.

Kako stvarno živi Phil?

Phila su popularizirali brojni američki filmovi, međutim najveću slavu stekao je nakon što je dobio ulogu u filmu 'Beskrajan dan' (Groundhog Day) iz 1993. u kojem se Bill Murray, Andie MacDowell i Chris Elliot nađu u vremenskoj petlji pa se dan iznova i iznova ponavlja. Zanimljivo je da Philov život zapravo nema nikakve veze sa životom svizaca u prirodi. Prije svega on uopće ne spava zimski san jer živi na trgu Barclay u skloništu čija se temperatura umjetno održava.

Njegova rupa čak ima poštansku adresu - 301 East Mahoning Street, Punxsutawney, PA 15767 - a povezana je s knjižnicom Punxsutawney Memorial Library staklenim prozorom kako bi i njega i njegovu 'ženu' Philis mogli vidjeti turisti.

Koliko su točne Philove prognoze?

Prema organizatorima festivala Groundhog Day, Philove prognoze točne su između 75 i 90 posto. Međutim kanadska studija ponašanja ovih glodavaca, provedena u 13 gradova u posljednjih 30-ak godina, pokazala je da su 'prognoze' koje oni naprave na Groundhog Day točne u samo 37 posto slučajeva, što je slabije nego da bacamo novčić. Prema StormFax Weather Almanacu, koji vodi zapise još od 1887, Philove prognoze bile su točne u samo 39 posto slučajeva. National Climatic Data Center (NCDC) stoga ih je opisao kao 'u prosjeku netočne'. 'Svisci nisu pokazali talent za predviđanje dolaska proljeća, osobito posljednjih godina', ističe NCDC.

Kome vjerovati?

Poznato je da je vrijeme rezultat kaotičnog sustava u kojem vrlo maleni utjecaji mogu uzrokovati vrlo snažne efekte (poznat je primjer leta leptira i oluje). Iako dugoročne prognoze, zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, osobito satelitima, posljednjih godina postaju pouzdanije nego što su bile prije više desetljeća, kvalitetna predviđanja točnih uvjeta u određenom trenutku moguće je dati samo otprilike tri do pet dana unaprijed.

'Sezonske prognoze zapravo ne govore o tome kako će točno vrijeme izgledati na neki dan, nego kakva će biti odstupanja u odnosu na prosjek za određeno razdoblje - pozitivna ili negativna - te kolika će ona biti otprilike. Takva predviđanja su posljednjih godina dovoljno točna da ih ima smisla objavljivati. Primjerice ona su pokazala da je protekla 2014. bila, kako je i najavljeno, toplija od prosjeka. Slično se do sada pokazalo i za ovu zimu u Hrvatskoj. No točnost dugoročnih prognoza teško je kvantificirati nekim postotkom, među ostalim i zato što imamo prekratak uzorak od samo nekoliko godina, otkada ih ozbiljnije shvaćamo', rekla je prognostičarka DHMZ-a Nataša Strelec.

Dakle na vama je da odlučite hoćete li vjerovati Philu ili dugoročnim prognozama!