koronavirus u hrvatskoj

Zastupnik u samoizolaciji: U kontaktu sam s ljudima koji su u izolaciji, neke od njih se šikanira...

02.03.2020 u 10:07

Bionic
Reading

SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović od prošloga se tjedna preventivno nalazi u samoizolaciji zbog trenutne situacije s koronavirusom u Hrvatskoj. Bio je, naime, na skupu na kojem je bila i osoba kojoj je potvrđen koronavirus

Kako je za N1 rekao putem telefona, nema simptoma zaraze koronavirusom.

'Poslušao sam savjet epidemiologa i otišao u samoizolaciju. Simptome nisam razvio, nemam temperaturu, nemam nijedan simptom, vjerujem da će tako i ostati. Svaki dan se javljam epidemiologu', kaže Klisović. 'Ukoliko se stanje pogorša, oni moraju aktivirati druge mjere s ljudima s kojima sam bio u kontaktu, ali za tim nema potrebe', dodao je, podsjetivši kako nema nijedan simptom koronavirusa.

U kontaktu je i s nekim drugim ljudima koji se nalaze u samoizolaciji.

'Njihove su brige drugačije, ja nisam imao problema u Saboru, u zgradi u kojoj živim, no neki od njih mi kažu da znaju biti šikanirani, zna ih se vrijeđati. Oni ponekad trebaju psihološku pomoć, ali ne znaju kome bi se javili. Ne bi bilo loše da Krizni stožer razmisli o broju telefona na koji bi se javili i dobili pomoć u psihološkom smislu', rekao je Klisović za N1.

Prokomentirao je propisanu financijsku naknadu od 2000 kuna za samoizolaciju i rekao da ljudi koji su se pokazali kao društveno odgovorni, javivši se sami epidemiolozima, ne bi trebali trpjeti financijske štete. Smatra da bi Europska unija trebala usuglasiti zajedničku politiku, neovisno o činjenici što će svaka zemlja ovisno o situaciji donositi vlastite mjere. Za zatvaranje granica, smatra, još nema potrebe, no o tome će odlučiti stručni stožer.

'Trenutno ne vidim takvu ugrozu, ali nemam ja sve informacije. Nadležni također ne smatraju da treba zatvoriti granice i ja im vjerujem. Mislim da ne treba širiti paniku, od velike izolacije države mislim da neće biti velike koristi. Sve ovisi o procjenama rizika koje donose ovlaštene osobe, a mi kao građani u ovom slučaju jednostavno moramo vjerovati. Kad posumnjamo da ne govore istinu ili kad imamo dokaze, to je druga stvar, onda se podiže pitanje odgovornosti', rekao je Klisović.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je trenutno potvrđeno osam slučajeva zaraženih koronavirusom.