Od oko 15-20 tisuća pršuta koje su Sinjani i Cetinjani unatrag prije mjesec-dva solili i potom stavili na sušenje nemali broj bit će bačen u smeće
Zbog neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine i izostanka bure pršuti u malim obiteljskim pušnicama masovno se kvare. Posebno u slučajevima slabijeg ili umjerenijeg soljenja, piše Jutarnji list.
U takvim pršutima stavljenim na dimljenje umjesto sušenja dolazi do razvijanja truljenja i gnjilenja, a kada se to uoči, u pravilu je kasno pa je takav svinjski but samo za smeće. Nitko, dakako, neće priznati da su mu se pršuti pokvarili i da ih je bio prisiljen baciti. U kontejnerima za smeće, međutim, slučajevi odbačenih pokvarenih pršuta sve su češći.
Kod ovakvih temperatura vlasnici malih obiteljskih pušnica, popularnih sušara, nemaju uvjete za kvalitetno sušenje pršuta. Kontroliranim provjetravanjem, odnosno ventiliranjem i prohlađivanjem, osiguravaju se uvjeti najbliži optimalnim prirodnim, koji su zbog ovakvih vremenskih uvjeta izostali.
Više pročitajte ovdje