... iz hladnjaka. Sve što sam pronašla izmiksala sam i ubacila u pećnicu. Ispekla se čista zelena simfonija ;)
Produženi vikend, u frižideru samo zeleno, malo luka, peršina, bosiljka, svježi sir, mlaćenica, maslac i parmezan i komad odmrznutog lisnatog tijesta ... naprosto čekaju da ih se razvalja i zamuti u kakav improvizirani quiche ili pitu.
Ako imate dobar blender možete blitvu, špinat ili mišancu (to je ono zeleno iz uvodne rečenice) lijepo izmiksati s malo mlaćenice. Ubacite u to sve svježe začine koji su vam ostali od nekog neskuhanog ručka ili nepojedene salate.
Kad sam posebno inspirirana i hrabra isperem i ubacim i listove rotkvice ili korabe. Samo ih prethodno, kao i sve zeleno, kratko izblanširam
I nastane lagano predljetno hruskavo jelo idealno za gablec/užinu ili kakvu laganu večericu s malo maslinovog ulja i čašu ohlađenog bijelog vina.
Inače, ovakve kombinacije su idealne kad nakupujete previše zelenjave na placu
pa je danima gledate kako kopni u hladnjaku. Sve se to može iskoristiti zato je uvijek zadnja opcija baciti hranu.
za 1 pitu i cca. 6 gladnih usta
1 ciglica odmrznutog lisnatog tijesta
1 blitva
1 veća glavica luka
3,4 režnja mladog češnjaka
stručak svježeg peršina
stručak svježeg bosiljka
500 g svježeg, kravljeg sira
150 g naribanog parmezana
150 ml mlaćenice
2 jaja
sol
papar ili piment
maslac
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Razvaljajte lisnato tijesto, obložite njime kalup za pite i posipajte ga komadima maslaca
Zelenjavu izblanširajte ...
... procijedite ...
... ubacite u jednu posudu u kojoj ćete je izmiksati
Dodajte mlaćenicu, svježi sir, jaja, sol, piment ili papar ...
... i miksajte dok se ne usitni i pretvori u gušću smjesu. Nakon što ubacite naribani parmezan, odmiksajte sve još jednom :)
Izlijte smjesu na tijesto i ubacite u pećnicu. Pecite 45 minuta
Izvadite iz pećnice i pustite par minuta da se ohladi
Narežite i poslužite uz čašu jogurta, ako ćete gablat' ili uz čašu dobro ohlađenog bijelog vina, ako ćete večerat'
U slast!