rutte u kijevu

Zelenski se požalio novom šefu NATO-a što Zapad zavlači s dalekometnim projektilima

03.10.2024 u 21:53

Bionic
Reading

Novi glavni tajnik NATO-a Mark Rutte potvrdio je u četvrtak potporu Zapada Ukrajini sve dok ne "pobijedi" Rusiju, tijekom posjeta Kijevu samo dva dana nakon preuzimanja dužnosti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posebno je iznio zahtjev da saveznici pomognu Ukrajini presresti ruske projektile kako bi "spasili živote" kao što su učinili s iranskim projektilima koji su ciljali Izrael.

Ovaj posjet događa se u teškom trenutku za Ukrajinu, čije su snage na istočnoj bojišnici u povlačenju, zbog manjka ljudstva i oružja.

Kao znak tih poteškoća, Rusija je u četvrtak potvrdila zauzimanje grada Vuhledara, za koji je više od dvije godine u istočnoj Ukrajini trajala žestoka borba.

“Moj je prioritet i privilegija unaprijediti ovu zapadnu potporu kako bismo osigurali pobjedu Ukrajine”, izjavio je Rutte, govoreći zajedno sa Zelenskim.

Ukrajinski šef države izrazio je žaljenje što Zapad "zavlači" isporuke projektila dugog dometa njegovoj zemlji.

Kijev tvrdi da bi tim projektilima mogao gađati mete duboko u Rusiji kako bi smanjio mogućnost Moskve da napada ukrajinski teritorij.

Nekoliko saveznika, uključujući Sjedinjene Države, u ovoj fazi odbijaju dati zeleno svjetlo za korištenje takvog oružja, strahujući od eskalacije Kremlja.

"Potrebna nam je dovoljna količina i kvaliteta oružja, uključujući oružje dugog dometa, s kojim se, po mom mišljenju, naši partneri već razvlače", požalio se Zelenski.

Rutte je jedan od najaktivnijih pristaša Ukrajine u Europi od početka invazije u veljači 2022., da bi od Moskve dobio etiketu "rusofoba".

Kao premijer Nizozemske predvodio je napore da se Kijev opskrbi borbenim zrakoplovima F-16.

Volodimir Zelenski podsjetio je da je cilj Kijeva "punopravno članstvo Ukrajine u Sjevernoatlantskom savezu".

Rutte, koji je u utorak započeo svoj prvi dan na čelu NATO-a, podršku Ukrajini uvrstio je među tri prioriteta svog mandata.