u trump toweru

Trump pristao naći se sa Zelenskim: 'Ja bih riješio rat Rusije i Ukrajine u 24 sata'

27.09.2024 u 06:41

Bionic
Reading

Donald Trump sastat će se u petak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nakon više dana tijekom kojih se govorilo da je taj susret malo vjerojatan. Republikanski predsjednički kandidat najavio je susret koji bi se trebao održati u njegovom Trump Toweru u New Yorku

Zelenski se nalazi u SAD-u kako bi sudjelovao na Općoj skupštini UN-a i jedan je u nizu stranih dužnosnika koji su se željeli sastati s Trumpom u posljednjim tjednima prije izbora 5. studenog.

Trumpova odluka da se sastane s ukrajinskim šefom države uslijedila je nakon nekoliko dana u kojima su dužnosnici kampanje i ljudi bliski bivšem predsjedniku naznačili da je takav sastanak malo vjerojatan.

"Kao što znate, Zelenski je zatražio susret samnom. Sastat ćemo se sutra oko 9,45 u Trump Toweru", rekao je na konferenciji za novinare.

Trump je više puta rekao da bi zaustavio rat Rusije i Ukrajine "u 24 sata", ali nikada nije pojasnio na koji način. Posljednjih mjeseci posebno je kritičan prema milijardama dolara američke pomoći Kijevu u ratu protiv Moskve, te je pozvao Europu da "se pomakne".

Zelenski se već sastao s predsjednikom na odlasku Joeom Bidenom i potpredsjednicom i demokratskom kandidatkinjom Kamalom Harris.

Harris obećala punu potporu Kijevu

Američka potpredsjednica Kamala Harris rekla je da je njezina potpora Ukrajini "nepokolebljiva" i da je svaki prijedlog za okončanje rata koji bi prisilio Kijev da ustupi teritorij "opasan i neprihvatljiv".

Harris, koja će se suprotstaviti bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u studenom, sastala se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u Bijeloj kući u četvrtak.

Posjet ukrajinskog šefa države dolazi u trenutku kada međustranačke podjele u Washingtonu oko Ukrajine rastu, a Trump i mnogi njegovi republikanski pristaše izražavaju duboku rezervu oko slanja dodatne pomoći Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije.

"Moja podrška narodu Ukrajine je nepokolebljiva. Ponosna sam što stojim uz Ukrajinu. Nastavit ću stajati uz Ukrajinu i radit ću na tome da Ukrajina pobijedi u ovom ratu", rekla je Harris.

"Da bi bile sigurne i prosperitetne, Sjedinjene Države moraju nastaviti ispunjavati svoju dugogodišnju ulogu globalnog vodstva."

'Trumpovi prijedlozi su prijedlozi za predaju'

U jasnoj aluziji na svog suparnika Trumpa, Harris je rekla: "Postoje neki u mojoj zemlji koji bi umjesto toga prisilili Ukrajinu da se odrekne velikih dijelova svog suverenog teritorija, koji bi zahtijevali da Ukrajina prihvati neutralnost i zahtijevali bi od Ukrajine da se odrekne sigurnosnih odnosa s drugim nacijama."

"Ovi prijedlozi su isti kao i Putinovi", rekla je. "To su prijedlozi za predaju, što je opasno i neprihvatljivo."

Harris je izjavu dala prije sastanka iza zatvorenih vrata sa Zelenskim. Ukrajinski čelnik ranije se sastao s američkim predsjednikom na odlasku Joeom Bidenom.