KRVAVO DILJEM UKRAJINE

Žestoki sukobi u Odesi, više od 40 poginulih u požaru

02.05.2014 u 21:12

  • +14

Sukob proruskih aktivista i policije u Odessi

Izvor: Reuters / Autor: Yevgeny Volokin

Bionic
Reading

Više od 40 osoba poginulo je u požaru zgrade sindikata u ukrajinskom lučkom gradu Odesi. Policija je potvrdila da je najmanje osam osoba preminulo nakon što je skočilo sa zgrade, a 30 je stradalo zbog udisanja dima. Toj brojci treba pridodati i najmanje četvero poginulih u uličnim sukobima između proruskih aktivista i pristaša ukrajinskog jedinstva. Požar u zgradi sindikata upravo je posljedica tih sukoba

Suprotstavljene strane sukobljavale su se i ranije u ovoj luci na Crnom moru, ali nikada nije bilo mrtvih, a neki stanovnici kažu da sada strahuju da će obje strane nastojati osvetiti se.

Regionalna policija kazala je da su četiri osobe ubijene, najmanje jedna vatrenim oružjem pogotkom u prsa, kada su prokijevski prosvjednici u povorci napadnuti iz zasjede. Molotovljevi kokteli, kamenje i eksplozivne naprave su bacani tijekom sukoba.

Dmitro Spivak, lokalni parlamentarni zastupnik, rekao je Ukrajinskoj televiziji da su ubijena četiri mlada pristaše vlasti u Kijevu.

'Potpuno je jasno da je proruska strana bila vrlo dobro naoružana, dobro organizirana i da je ova akcija planirana davno prije', rekao je dodajući kako je policija učinila malo da zaustavi sukobe. 'Reći ću jedno (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu: zaboravi na Odesu'.

 



Ukrajinska operacija u Slovjansku pokreće lavinu?

Ukrajina je u petak povela vojnu operaciju na prorusko separatističko uporište Slovjansk, u kojoj je izgubila dva vojnika i potaknula prijeteću reakciju Rusije koja je osudila 'rat protiv (ukrajinskog) naroda' i obratila se za pomoć UN-u.

Operacija pokrenuta rano ujutro (3.30 sati po srednjoeuropskome vremenu) u Slovjansku i Kramatorsku, tijekom dana se pretvorila u odmjeravanje 'preko nišana', javlja novinar AFP-a s mjesta događaja.

'Zločinci su pretrpjeli težak poraz: velik je broj poginulih, ranjenih i zarobljenih. Nažalost, imamo informacije o dvojici poginulih i o sedmorici ranjenih vojnika', rekao je privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov u televizijskom obraćanju tijekom poslijepodneva.

Kako navodi ministarstvo unutarnjih poslova, vojska je zauzela devet kontrolnih točaka koje su prethodno bile u rukama pobunjenika. U selima u okolici Slovjanska mještani ukrajinske vojnike ponegdje dočekuju neprijateljski, uz povike 'idite kući', pokušavajući zapriječiti put njihovim oklopnjacima.

Ukrajinske vlasti traže od proruskih 'terorista' da 'oslobode taoce, polože oružje i napuste zgrade', rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov

Rusija koju Kijev i Zapad optužuju da iz daljine upravlja proruskom pobunom, oštro je reagirala na informaciju o vojnoj operaciji nazivajući je 'represivnom akcijom' i 'smrtnim udarcem ženevskom dogovoru' koji su nakon puno muke zaključili Moskva, Kijev i Zapad.

'Primjena sile na jugoistoku Ukrajine je znak zločinačke nemoći stvarnih vlasti u Kijevu', negodovao je ruski premijer Dmitrij Medvjedev na facebooku.

Rusija je zatražila sjednicu Vijeća sigurnosti koja će se održati u petak u podne po mjesnom vremenu (18.00 sati po srednjoeuropskome), priopćio je UN. Rusija je svoj zahtjev obrazložila 'teškom eskalacijom nasilja na istoku Ukrajine', rekli su diplomati.

Rusija je istodobno pojačala pritisak na Kijev, natuknuvši na jednom sastanku u Varšavi da bi do konca svibnja mogla prekinuti isporuku plina Ukrajini jer ga nije unaprijed platila.

Proruski pobunjenici sada kontroliraju strateške točke (gradska vijećnica, zgrada policije i sigurnosne službe) u više desetaka gradova.