S-70 Ohotnik

'Zločinac' protiv 'Pratitelja': Zašto su Rusi oborili svoj najmoderniji dron?

07.10.2024 u 14:37

Bionic
Reading

Prije nekoliko dana u istočnoj Ukrajini zabilježen je neobičan incident. Ruski borbeni avion oborio je vlastitu letjelicu – bespilotni dron S-70 Ohotnik-B. Ne radi se o običnom dronu, već o jednom od najnaprednijih sustava u ruskom arsenalu

Dron S-70 Ohotnik-B, poznat i pod nazivom Hunter-B, predstavlja ruski odgovor na modernizaciju borbenih sustava. Riječ je o teškom bespilotnom borbenom dronu s karakteristikama smanjene vidljivosti (stealth), a osmišljen je za napade i izviđanje. Njegova konstrukcija omogućuje izvođenje neovisnih borbenih operacija, ali i suradnju s drugim letjelicama, onima s posadom ili bespilotnima.

Incident blizu Konstantinivke

Ovaj incident dogodio se u blizini Konstantinivke, u Donecku, otprilike 16 kilometara iza ukrajinskih linija. Videosnimci sa zemlje jasno pokazuju borbeni avion kako puca na drugi iz blizine, nakon čega se vidi leteće krilo – karakteristična struktura drona S-70 – kako pada na tlo. Nakon analize olupine i videozapisa postalo je jasno da je riječ o naprednom ruskom dronu, piše portal The War Zone.

Pad letjelice izazvao je niz pitanja, osobito ono zašto bi ruski avion oborio vlastiti dron. Postoji nekoliko mogućih objašnjenja za ovu zagonetnu situaciju, a najvjerojatnija teorija sugerira da su operateri izgubili kontrolu nad njime, što je rezultiralo njegovim ulaskom u neprijateljski zračni prostor. U tom slučaju obaranje letjelice bilo bi mjera opreza kako bi se spriječilo da tehnologija padne u neprijateljske ruke.

Gubitak kontrole ili tehnički kvarovi

Gubitak kontrole nad dronom S-70 može se objasniti brojnim faktorima, uključujući tehničke kvarove ili ometanje neprijatelja. Budući da se radilo o zoni intenzivnog elektroničkog ratovanja, moguće je da su elektronički sustavi podbacili, što je dovelo do gubitka kontrole nad letjelicom. To nije rijetka pojava pri testiranju naprednih bespilotnih tehnologija u ratnim zonama, u kojima je okruženje izrazito neprijateljsko za rad takvih sofisticiranih sustava.

Uobičajena procedura u takvim situacijama uključuje obaranje bespilotne letjelice u slučaju gubitka kontrole kako bi se spriječilo da ona bude prijetnja za druge letjelice ili da njezini dijelovi padnu u neprijateljske ruke. Ovaj princip viđen je u brojnim situacijama tijekom različitih sukoba.

Što je S-70 Ohotnik-B?

S-70 Ohotnik-B jedan je od najnaprednijih ruskih borbenih sustava, iako se još uvijek nalazi u fazi razvoja. Javnosti je predstavljen 2019. godine, a verzija s poboljšanim stealth karakteristikama uvedena je 2021. godine. Ovaj dron dizajniran je za izvođenje napada i izviđanja, a očekivalo se da može sudjelovati i u zračno-zračnoj borbi. U ruskoj viziji modernog ratovanja S-70 bi trebao djelovati u suradnji s drugim zrakoplovima, uključujući borbene avione Su-57 Felon (Zločinac).

S obzirom na činjenicu da je ruski zrakoplov ispalio projektil na ovaj napredni dron, neki izvori nagađaju da je Su-57 bio odgovoran za obaranje. Ova dva programa izravno su povezana, a u proteklim godinama vršeni su testovi kooperativne borbe, uključujući testiranje scenarija u kojima Su-57 djeluje u tandemu sa S-70 kao 'lojalni pratitelj'. Takvi testovi započeli su davno prije invazije na Ukrajinu, a Rusija je ranije najavila da planira učiniti S-70 potpuno operativnim do 2024. godine.

  • +13
Ruski lovac pete generacije Su-57 Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Teške posljedice za rusku tehnologiju

Pad drona iznad teritorija pod kontrolom Ukrajine predstavlja ogroman gubitak za Rusiju, ne samo u tehnološkom smislu, već i u propagandnom. Gubitak sofisticiranog drona kao što je S-70 mogao bi dovesti do toga da Ukrajina i njezini zapadni saveznici dođu do ključnih tehničkih podataka o ruskim vojnim sposobnostima. Ako Ukrajina uspije osigurati dijelove olupine, to bi omogućilo detaljno proučavanje tehnologije niske vidljivosti, senzorskih sustava i potencijalnih slabosti drona.

Sličan scenarij dogodio se 2011. godine, kada je Iran oborio američki dron RQ-170 Sentinel. Tada je obaranje naprednog drona predstavljalo ogroman uspjeh za iranske snage te su tvrdile da su uspjele proučiti i replicirati njegovu tehnologiju. Rusija se sada suočava s istim rizikom, a gubitak S-70 mogao bi pružiti Ukrajini i njezinim saveznicima važan uvid u njene vojne tajne.

Kritike ruskih vojnih blogera

Reakcije na ovaj incident unutar ruskih vojnih krugova bile su burne, osobito među vojnim blogerima koji prate zbivanja na frontu. Mnogi su izrazili ljutnju zbog odluke da se tako napredna letjelica koristi u zoni s tako gustom protuzračnom obranom. U zonama poput istočne Ukrajine rizik od obaranja je izuzetno visok, što otvara pitanje zašto je S-70 bio raspoređen u tako opasnom području.

Su-57 Izvor: tportal.hr

Jedan od najpoznatijih vojnih blogera, znan pod imenom Fighterbomber, komentirao je: 'Jasno je da će GLIC (Državni letni ispitni centar) sada dobiti kaznu sa svih strana. Praktički su izgubili serijski Ohotnik, a budući da je pao na teritorij pod kontrolom Ukrajinaca, oni će ga rastaviti do zadnjeg vijka.' Njegov komentar naglašava frustraciju zbog mogućnosti da ruski neprijatelji dobiju uvid u unutarnje mehanizme i tehnologiju tog drona.

Uz to, blogeri su istaknuli da je njegovo korištenje na visini dostupnoj protuzračnim sustavima, kao što su prijenosni raketni sustavi (MANPADS), bilo nevjerojatno rizično. Također su izrazili zabrinutost da je uz S-70 mogao biti izgubljen i Su-57 koji ga je pratio, što bi predstavljalo još veći problem za rusku vojsku.

Što planira ruski program dronova?

Unatoč ovom velikom gubitku, Rusija će vjerojatno nastaviti razvijati i testirati S-70 Ohotnik-B, iako je rat značajno usporio njegov razvoj. Prema izvještajima, ovaj dron je prvenstveno stacioniran u zračnoj bazi Aktjubinsk, glavnom ruskom testnom centru za borbene zrakoplove. Iako satelitske snimke iz rujna nisu pokazale prisutnost S-70 na pisti, moguće je da su letjelice bile u hangaru ili unaprijed raspoređene za operacije u Ukrajini.