Jedan od dragulja s radionice tradicionalne istarske kuhinje koju smo, Maja i ja, pohodile/posnimile u Dvorima od Škrapi, a odvodio ju je Gogo/Goran Zgrablić ilitiga - Manjada (aplauz)
Kad mi je Maja poslala fotke s radnog vikenda u Istri, dabogda nam svaki bio tak'i, za oko mi je zapelazupa iztriana odnosno - istarska supa!
I odmah mi je došlo da sjedim za stolom s 19 ljudi, uz ognjište i iz ćupa, kojeg vidite na fotki, jedem ovu divotu i osjećam korijenje (mada isti nisu u Istri odnosno - nisam Istrianka)
Elem, podrobniju ćete reportažicu o tome, zajedno s prelijepim mnoštvom fotaka vidjeti pred kraj ovoga tjedna na Sjedi&Jedi. Ovo je samo mali teaser i priprema za hladne dane koji nam nadolaze.
za 1 ćup
butelja fiinog terana (mi smo pili/jeli Rossijevog)
par žlica fiiinog maslinovog ulja
par prstohvata mljevenoga papra
šaka šećera
par komada kruha prethodno tostiranog (najbolje u kaminu) do pougljenjenosti
U lonac izlijte butelju terana, dodajte začine, promiješajte i stavite sa strane.
Kruh istostirajte do besvijesti (da malo izgleda i daje na ugarak), izmrvite ga u supu, promiješajte i sve zajedno stavite na laganu vatru ili prelijte u ćup pa u kaminu/ognjištu grijte supicu i svoje drago, toplo lišce ;). Nakon toga i toplinu i supicu podijelite sa svima prisutnima.