Twingo 21. stoljeća

Povratak legendarnog Renault Twinga: Električni gradski mališan s cijenom ispod 20.000 eura

24.10.2024 u 14:03

Bionic
Reading

Izložbeni automobil vjeran je svojoj ostavštini, zrači duhom prve generacije Twinga i dorastao je današnjim izazovima, s električnim vozilom dizajniranim za gradsku vožnju. Renault ispunjava obećanje da električnu mobilnost učini dostupnim sve većem broju ljudi

Renault je na Sajmu automobila u Parizu prošli tjedan predstavio svijetu svoj dugo očekivani, iznova promišljen i dizajniran Renault 4. Njegovo novo ime je Renault 4 E-Tech electric. A mi smo u Autozoni imali tu privilegiju da vidimo novi R4 uživo na njegovoj pretpremijeri u Parizu, tek nekoliko dana uoči ovogodišnjeg Sajma automobila u francuskoj prijestolnici.

Tada smo vidjeli i što nam Renault sprema u bliskoj budućnosti, prije nego što su svijetu predstavili svoj električni prototip izložbenog automobila Twingo E-Tech na svom štandu na Salonu automobila u Parizu 2024.

Renault Twingo E-Tech prototip - dizajn eksterijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Renault je novi Twingo za 21. stoljeće otkrio još u studenom 2023., no javnost ga je prvi put mogla vidjeti uživo tek prošli tjedan. Evo što nam je rekao njegov dizajner Sandeep Bhambra dok nam je pokazivao prototip Twinga E-Tech.

Renault Twingo E-Tech prototip - Sandeep Bhambra glavni dizajner Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Novi Twingo će biti električan

Renault je napravio revoluciju u automobilskom svijetu kada je 1992. predstavio Twingo: njegove živopisne boje i sposobnost da svakodnevni život učini ugodnijim učinili su ga savršenim primjerom onoga što Renault podrazumijeva pod 'les voitures à vivre' (vozila za život).

Električni prototip Twingo E-Tech ponovno potpaljuje izvorni plamen, s potpuno električnim automobilom dizajniranim za gradsku vožnju bez kompromisa.

Električni prototip Twingo E-Tech je originalan, pametan, pravi za današnjicu i neočekivan kao i original, koji je izbio na scenu svojom minimalističkom siluetom vozila za prijevoz putnika, nestašnim prednjim svjetlima, izvanrednom agilnošću i radosnom vibrom.

Mali otisak električnog prototipa Twingo E-Tech čini ga okretnim u gradovima, a njegovih pet vrata čini ga izrazito praktičnim. Njegova monovolumenska silueta uključuje fiksni stakleni krov koji velikodušno veliku unutrašnjost ispunjava svjetlom i utjelovljuje Renaultovu filozofiju 'voitures à vivre'.

Niz detalja inspiriranih prvim Twingom naglašava karakter ovog prototipa i naglašava njegove moderne proporcije i površine poput tekućine.

Najnovije nadogradnje na njegovoj površini i originalni detalji uključujući prednja svjetla (koja su sada unutar plutajućih LED prstenova) kombiniraju tehnološki i dopadljiv izgled.

Treba reći i kako njegov interijer još uvijek nije definiran, odnosno, na pretpremijeri smo mogli samo poviriti kroz prozore u unutrašnjost, no osim volana ostali detalji su bili prekriveni.

  • +24
Renault Twingo E-Tech električni prototip Izvor: Promo fotografije / Autor: DPPI

Vesela svjetla s potpisom na ažuriranom stražnjem dijelu

Stražnji dizajn podsjeća na amblematski rep originalnog Twinga, a crni rub oko stražnjeg vjetrobranskog stakla dodaje moderan štih. Izbočena stražnja svjetla, koja su istog oblika kao i prednja svjetla, daju automobilu dojam visoke tehnologije. Natpis Twingo u sredini vrata prtljažnika dodaje veselje.

Izražajne i simpatične osobine

Električni prototip Twingo E-Tech više je od vozila: također ima nepogrešivo lice. Njegov izražajan i dopadljiv izgled dolazi od prednjih svjetala i linija prednjeg dijela, na čijem se vrhu nalazi amblem marke. Nešto u vezi s tim navodi vas na dojam suučesništva i familijarnosti.

Renault Twingo E-Tech prototip Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Zaobljena, blistava i simpatična

Prednja svjetla, izravno inspirirana prvom generacijom, još su jedan aspekt privlačnog karaktera električnog prototipa Twingo E-Tech u klasi za sebe. Oni strše iz tijela i daju mu originalan, moderan, high-tech dojam.

Stakleni krov i svijetla unutrašnjost

Električni prototip Twingo E-Tech ima prostran stakleni krov koji ispunjava putnički prostor dnevnim svjetlom i otvara ga prema van.

Amblematične okrugle ručke ponovno su pokrenute

Nezaboravne ručke na dvojim vratima s obje strane dolaze ravno iz modela iz 1992. – i sada imaju okrugli rub koji svijetli.

Vizualni detalji

Tri mala otvora na poklopcu motora nisu tu da propuštaju zrak u motor (ovaj budući potpuno električni gradski automobil ih ne treba): oni su posveta naslijeđu automobila.

Na prednjem dijelu poklopca motora zaslon prikazuje logo koji oživljava. Što se tiče prednjeg svjetla, ono se krišom gasi, kao da namiguje.

Električni prototip Twingo E-Tech izložbenog automobila sljedeće je poglavlje u priči koja je započela prije više od 30 godina i predočava serijsku četvrtu generaciju Twinga, koja će biti dostupna 2026. Razvio ga je Ampere s ciljem da ponudi ulaz cijena manja od 20.000 eura, ispunjavajući obećanje Renaulta da će električnu mobilnost učiniti dostupnim što većem broju ljudi – kao što radi s ostalim modelima u svojoj električnoj liniji: Renault 5 E-Tech electric, Renault 4 E-Tech electric, Megane E-tech električni i Scenic E-Tech električni.