POSEBNA PONUDA

Toyota Yaris: 7 zanimljivosti o popularnom malom gradskom automobilu

18.07.2024 u 15:32

Bionic
Reading

U posebnoj ponudi uz Toyota financiranje, u opremi Luna, možete ga pronaći za 17.966 eura. Evo 7 zanimljivih činjenica koje su više ili manje poznate o ovom odličnom malom gradskom automobilu

Toyota Yaris je automobil koji se proizvodi od 1999. godine i tokom godina je stekao zanimljive priče i karakteristike koje idu dalje od samih tehničkih specifikacija. Trenutno se u Hrvatskoj prodaje njegova posljednja inačica sa benzinskim motorom. U posebnoj ponudi uz Toyota financiranje, u opremi Luna, možete ga pronaći za 17.966 eura. Više informacija o ovoj ponudi možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Iako je priča o Yarisu bezbroj, izdvojili smo 7 zanimljivih činjenica koje su više ili manje poznate o ovom odličnom malom gradskom automobilu:

1. Globalno ime sa lokalnim varijacijama:

Yaris se prodaje pod različitim imenima širom sveta. U Japanu je poznat kao Toyota Vitz, dok je u nekim zemljama prodavan kao Toyota Echo. Ova različita imena su dio Toyotine strategije da se prilagodi različitim tržištima i njihovim preferencijama.

2. Ekoloski šampion:

Toyota Yaris je poznata po svojoj ekološkoj prihvatljivosti. Hibridna verzija Yarisa je jedan od najprodavanijih hibridnih automobila u Europi, zahvaljujući svojoj niskoj potrošnji goriva i emisiji CO2. Ova verzija je dio Toyotine šire strategije za smanjenje emisija i promoviranje ekološki prihvatljivih tehnologija.

3. WRC uspjeh:

Toyota je 2017. godine vratila Yaris u FIA World Rally Championship (WRC) nakon pauze od skoro dva desetljeća. Yaris WRC je brzo postao konkurentan i 2018. godine je osvojio konstruktorski šampionat, dok je vozač Ott Tänak osvojio vozački naslov 2019. godine. Ovaj povratak u WRC je značajno povećao popularnost Yarisa među ljubiteljima automobilskih sportova.

4. Dizajn inspiriran japanskom kulturom:

Toyota Yaris je poznata po svom jedinstvenom dizajnu, a neki od modela su inspirirani elementima japanske kulture. Na primjer, treća generacija Yarisa imala je dizajnerske elemente koji su bili inspirirani japanskim znakom za 'Y' (katakana), što je dio Toyotine strategije da istakne svoje japansko nasljeđe.

5. Popularnost među vozačima:

Yaris je često biran kao prvi automobil za nove vozače zbog svoje pouzdanosti, ekonomičnosti i lakoće vožnje. U mnogim zemljama, auto škole koriste Yaris za obuku novih vozača, što dodatno povećava njegovu popularnost i prepoznatljivost.

Kampanje i marketing:

6. Filmska karijera:

Toyota Yaris često se pojavljuje u različitim filmovima i serijama. Jedna od možda najpopularinijih serija u kojima Yaris ima svoju ulogu je 'Breaking Bad' (TV serija, 2008.-2013).

U ovoj popularnoj seriji jedan od glavnih likova, Walter White Jr., vozi Toyota Yaris. Ovaj automobil je izabran kako bi pokazao praktičnost i ekonomičnost, a u isto vrijeme odražava lik Walter White Jr. kao običnog tinejdžera koji ne teži luksuzu.

7. Poznati vozači:

Shigeru Miyamoto, legendarni tvorac videoigara kao što su Super Mario i The Legend of Zelda, vozi Toyota Yaris. Miyamoto je poznat po svojoj skromnosti i praktičnosti, što se odražava i u njegovom izboru automobila. Njegova ljubav prema Yarisu pokazuje da čak i slavne osobe koje su uspjele u svojim područjima mogu cijeniti jednostavnost i funkcionalnost.