dan na burzi

Adris povukao indekse u crveno, SPAN u fokusu

Bionic
Reading

Nakon jednog dana predaha domaće tržište kapitala se u petak vratio u crveni teritorij, te su indeksi CROBEX i CROBEX10 oslabili 0,5 posto i 0,8 posto, što je na tjednoj razini donijelo prvi tjedni pad indeksa u zadnjih četiri. CROBEX je na tjednoj razini oslabio 0,6 posto, a uži indeks CROBEX10 izgubio 0,9 posto na vrijednosti.

Padovi cijena su bili uglavnom među blue-chip izdanjima, s obzirom da je većina sektorskih indeksa dan ipak zaključila u zelenom, gdje se izdvaja indeks prehrambenog sektora sa 0,4 posto plusa. Dionicom Adrisa se počelo trgovati bez prava na dividendu od 2,57 eura, te je zbog toga cijena redovne dionice pala 1,2 posto, a povlaštene dionice 4,5 posto, što je ujedno i glavni razlog pada CROBEX-a.

Vidljivo je da se ulazi u sezonu godišnjih odmora, s obzirom da se trgovanje zadržava na niskim razinama uz poneke bljeskove, pa je u petak protrgovano skromnih 620 tisuća eura prometa, što je drugi uzastopni dan prigušene likvidnosti, dok je tjedni promet ispao najskromniji od sredine travnja. U fokusu investitora je u petak bila dionica SPAN-a, koja je na oko 160 tisuće eura prometa porasla 1,9 posto, nakon vijesti kako je kompanija sklopila ugovor o kupoprodaji 30 posto vlasničkog udjela u društvu Trilix d.o.o. čime je njegov vlasnički udio podignut na 90 posto.

Prometom iznad 100 tisuća eura izdvaja se još samo dionica Hrvatskog Telekoma koja je oslabila 0,7 posto uz 120 tisuća eura prometa. Gubitnik dana je dionica Croatia osiguranja koja je pala 2,8 posto, a slijedi dionica Medike sa 2,4 posto minusa.

Među dobitnicima, uz već spomenuti SPAN, izdvajaju se i hotelijeri koji upisuju drugi dan snažnog rasta, koji je ovaj puta bio predvođen dionicama HTP Orebića i Maistre sa skokom cijene od 17,2 posto i 2,3 posto, usprkos nešto slabijim podacima Hrvatske turističke zajednice o noćenjima u lipnju. Ingra je obavijestila na burzi o presudi Visokog trgovačkog suda kojom se odbija žalba tužitelja na presudu oko utvrđivanja ništetnosti odluka Glavne Skupštine iz 2019 godine, ali je vijest prošla bez reakcije investitora.

Dobitnik dana HTP Orebić +17,19% 15,00

Gubitnik dana Croatia osiguranje -2,78% 1400,00

CROBEX -0,46% 2.813,13