KREDIT JE ODOBREN, Ali...

Ramljak: Agrokorove tvrtke koje neće moći samostalno poslovati idu u likvidaciju

08.06.2017 u 16:22

Bionic
Reading

U četvrtak je u Agrokoru održana sjednica privremenog vjerovničkog vijeća na kojoj je najvećem domaćem koncernu odobreno novo zaduženje od 480 milijuna eura. U kredit po famoznom roll up modelu uključen je i kredit od 80 milijuna eura kojeg su Agrokoru dale domaće banke u travnju

Osim ovog kredita, kojem se usprotivila ruska Sberbanka, inače najveći vjerovnik Agrokora, spreman je i robni kredit od 50 milijuna eura namijenjen dobavljačima. Kako se u roll-up modelu za svaki euro novog kredita priznaje i jedan euro starog duga ukupna vrijednost novog angažmana iznosi 1,06 milijardi eura. 

Novi kredit Agrokoru bit će osiguran od strane imatelja obveznica koje zastupa američki fond Knighthead Capital Menagement. Dio financiranja na domaćem tržištu aranžirati će Zagrebačka banka, kredit je odobren na 15 mjeseci uz kamatu od četiri posto ili 3,8 posto ako će kredit vrati jednokratno u gotovini.  Dobavljači će od ovog novca dobiti 150 milijuna eura. 

Prema lex Agrokoru, ovaj kredit će imati status najstarije tražbine. Najveći dio ovog kredita iskoristiti će se za pripremu predstojeće turističke sezone i redovito poslovanje svih kompanija. Povjernik Ante Ramljak novinarima je rekao kako je ovo zadnji kredit koji će Agrokor uzeti pod izvanrednom upravom. 

'Ako koja od kompanija ne bude imala traženu profitabilnost i ako ne bude mogla biti samostalna na tržištu iće će u likvidaciju. Ulazimo u mirniju fazu kada ćemo stabilizirati poslovanje i privesti restrukturiranje kraju', rekao je Ramljak i dodao kako su uvjeti kreditiranja danas puno bolji nego pri prvom kreditu od 80 milijuna eura.

Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica dobavljača Agrokora rekla je kako će se dogovoriti kriteriji otplate za sve dobavljače. Što se robnog kredita od 50 milijuna eura, on se uglavnom odnosi na Konzum i njime će se popuniti roba koja će biti potrebna u sezoni. 'Svaka tona nove robe prevodi tonu stare robe u novi dug. To je potreba samog Konzuma, a postoji interes dobavljača', rekla je Vidaković.

Ramljak je rekao da je Agrokor nema dovoljno imovine za osiguranje cijelog kredita, no da je založeno sve što se založiti da kako bi se banke pridobilo na kreditiranje. Što se tvrdnji Sberbanka tiče da je kredit protivan lex Agrokoru, Ramljak je komentirao kako misli da je sve napravljeno po zakonu i kako bi volio da Sberbanka sudjeluje u ovom kreditnom angažmanu.

Sberbank je bio protiv roll-up kredita navodeći kako takvo kreditiranje nije predviđeno hrvatskim zakonima i lex Agrokorom. Trgovački sud u Zagrebu prijedlog Rusa je ekspresno odbacio.

Kao što je tportal ranije pisao, roll up je bila realna opcija za nastavak kreditiranja Agrokora. Takva se vrsta kredita koristi kako bi se banke 'nagovorilo' na kreditiranje. Ključno pitanje za budućnost je koliki će biti kreditni potencijal restruktutiranog Agrokora tj. hoće li imati poteškoća u vraćanju ovog kredita.