vertikalna integracija

Američki lanac ljekarni CVS kupuje osiguravatelja Aetnu, planove ima i Amzon

04.12.2017 u 10:04

Bionic
Reading

Američki lanac ljekarni CVS postigao je dogovor o kupnji zdravstvenog osiguravatelja Aetnu za oko 69 milijardi dolara, izvijestili su američki mediji

Prema postignutom dogovoru dioničari osiguravatelja dobili bi 207 dolara po dionici, od čega 145 dolara u gotovini a ostatak u novoizdanim dionicama, izvijestio je u nedjelju Wall Street Journal.

Mediji pišu o razgovorima dvije kompanije još od kraja listopada, navodeći da traju više od šest mjeseci, te da su se izvršni direktori CVS-a i Aetne Larry Merlo i Mark Bertolini sastali već nekoliko puta.

Transakcija će po tumačenju medija odražavati činjenicu da je granica između ljekarni i zdravstvenog osiguranja sve manje jasna. Ujedno se vremenski poklapa s kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa na račun sve većih troškova lijekova i takozvanih inovativnih metoda liječenja.

Kruže glasine da i internetski div Amazon razmatra mogućnost ulaska na ljekarničko tržište, što je potaknulo tržišne igrače da potraže prilike za spajanja.

Iz Aetne su u veljači objavili da su nakon 19 mjeseci pregovora odustali od pokušaja da kupe konkurenta Humanu zbog protivljenja američkog ministarstva pravosuđa toj transakciji uz obrazloženje da bi ograničila tržišno natjecanje.

  • +3
Kruže glasine da i internetski div Amazon razmatra mogućnost ulaska na ljekarničko tržište Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Spajanje CVS-a i Aetne imalo bi karakter "vertikalnog povezivanja" budući da kompanije posluju u segmentima koji jedan drugome ne konkuriraju.

Washingon se obično ne protivi takvim spajanjima ali ministarstvo pravosuđa blokiralo je prošlog mjeseca spajanje telekomnuikacijskog diva AT&T-a i multinacionalnog diva u segmentu zabave Time Warnera, podsjeća agencija AFP.