ELEKTRIČNA VOZILA

Američki Uber dogovorio veliku suradnju s kineskim BYD-om

31.07.2024 u 16:41

Bionic
Reading

Američka digitalna kompanija za usluge prijevoza i dostave Uber i kineski proizvođač automobila BYD najavili su u srijedu višegodišnje partnerstvo koje bi na ceste u Europi a potom i u Latinskoj Americi trebalo izvesti 100 tisuća novih električnih vozila

Partnerstvo će Uberovim vozačima jamčiti pristupačne cijene i financiranje za BYD-ova električna vozila, a nakon početne europske i latinameričke faze trebalo bi obuhvatiti i Bliski istok, Kanadu, Australiju i Novi Zeland, priopćile su tvrtke.

Kako bi podržali prijelaz na električna vozila, Uber i BYD ponudit će vozačima popuste na održavanje vozila, punjenje baterija, financiranje i leasing, ovisno o tržištu.

"Kada vozač Ubera prijeđe na električno vozilo, njegovi rezultati u emisiji štetnih plinova mogu biti do četiri puta bolji od onih 'običnog' vozača, jednostavno zato što je više na cesti", rekao je izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi.

Tvrtke su dodale da će zajedno raditi na uključivanju BYD-ovih vozila i njihovih tehnologija za samostalnu vožnju u Uberovu platformu za prijevoz.

BYD-ov američki konkurent Tesla trebao bi predstaviti svoj robotaksi u listopadu jer se čini da želi učiniti zaokret nakon što mu je prodaja električnih vozila pala u prva dva ovogodišnja kvartala.

Kineska tvrtka lani je Tesli preotela krunu najvećeg proizvođača električnih vozila u svijetu, ali američka komanija u međuvremenu je ponovo zauzela prvo mjesto, napominje Reuters.

U siječnju Uber je objavio da u suradnji s Teslom promovira njegova električna vozila na platformi u SAD-u budući da do 2030. želi postati platforma bez štetnih emisija u američkim i kanadskim gradovima.