UMJERENI RAST

Analitičari Zagrebačke banke očekuju rast BDP-a od 1,3 posto

22.12.2015 u 12:12

Bionic
Reading

Analitičari Zagrebačke banke (Zaba) procjenjuju da će hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u 2015. godini porasti za umjerenih 1,3 posto, dok će u idućim godinama biti pod utjecajem fiskalne prilagodbe i provedbe reformi, a očekuju i nastavak ubrzanog tempa odobravanja novih kredita građanima

Kako se navodi u priopćenju od utorka, Zaba nakon nekoliko godina stagnacije te slabije potražnje za kreditima, bilježi značajniji rast pojedinih vrsta novoodobrenih kredita.

Posljedica je to, ističu, novog blagog buđenja optimizma i povjerenja uslijed naznaka da se hrvatsko gospodarstvo, nakon šest uzastopnih godina kontrakcije, konačno nalazi u fazi oporavka.

Tako je kod malih i srednjih poduzetnika u razdoblju od početka studenoga 2014. do studenoga 2015. godine Zaba odobrila 37 posto više novih kredita za financiranje obnovljivih izvora energije i 14 posto više novih turističkih kredita nego u istom razdoblju prošle godine.

Odobrila je i 22 posto više novih kredita za energetsku učinkovitost, 19 posto više kredita u kojima dio kamate subvencioniraju ministarstva i/ili jedinice lokalne uprave, kao i 20 posto više ostalih investicijskih kredita. Iz Zabe ističu i da je samo malim poduzetnicima odobreno 157 posto više novih kredita za financiranje projekata iz EU fondova.

U istom razdoblju kod građana je najveći porast ostvaren kod stambenih kredita, za 25 posto, studentskih kredita 21 posto i auto kredita 27 posto.

Pozitivan efekt ima i pad troškova izvora financiranja na domaćem tržištu koji je prouzročio i pad iznosa mjesečnih rata kredita i u novoj ponudi i u postojećem portfelju što snižava mjesečne troškove zaduženja građana i omogućava im veću potrošnju, navodi se u Zabinu priopćenju.

'S obzirom na projekcije nastavka ekonomskog oporavka potaknutog povećanjem osobne potrošnje i boljom stopom zaposlenosti u Hrvatskoj, očekujemo da će se u Zabi odobravanje novih kredita građanima nastaviti ubrzanim tempom u 2016. godini, posebno nakon završetka procesa konverzije kredita vezanih uz švicarski franak', smatra članica Uprave Zagrebačke banke Dijana Hrastović.

Budući da su građani u većoj mjeri iskazali interes za zaštitom od budućih nepredviđenih okolnosti, iz Zabe podsjećaju da su u srpnju ove godine u svoju ponudu uveli kombinaciju fiksne i promjenjive kamatne stope za nove stambene kredite u eurima i kunama.

Ističu i kako, s obzirom na uspjeh te inicijative, od 19. prosinca u novoj ponudi, prilagođenoj i za nove kredite i za refinanciranje postojećih stambenih kredita, Zaba nudi stambene kredite u eurima, uz fiksnu kamatnu stopu od 4,75 posto u prvih pet godina otplate te 5,10 posto promjenjive nakon 5 godina; potom u kunama uz promjenjivu kamatnu stopu od 5,25 posto; te u kunama po fiksnoj kamatnoj stopi od 5,15 posto u prvih pet godina otplate te promjenjivoj od 5,25 posto nakon pet godina.

U slučaju refinanciranja postojećeg stambenog kredita bilo koje druge banke, ne naplaćuje obradu kreditnog zahtjeva a kod agencije ZANE Nekretnine financira procjenu vrijednosti nekretnine, koja je instrument osiguranja za kredit.

U Zabi još napominju da primjenjuju Nacionalnu referentnu stopu koja je od početka primjene 2013. godine rezultirala manjim kamatnim stopama za stambene kredite u kunama za 0,96 postotnih bodova a u eurima za 1,13 postotna boda, dok je kod ostalih kredita u kunama smanjena za 0,98, a u eurima za 1,23 postotna boda.