otkup i veleprodaja

AZTN dao zeleno svjetlo za koncentraciju Agronoma i Ruris Agro-a

12.07.2024 u 15:57

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom koncentraciju koja nastaje stjecanjem izravne kontrole tvrtke Agronom nad tvrtkom Ruris Agro

Tom koncentracijom ne stvara se novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije, objavila je u petak Agencija na svojim internetskim stranicama.

Agronom je dio Agrofert Grupe, sa sjedištem u Češkoj, koja je aktivna u djelatnostima vezanim uz kemijsku industriju, prehrambenu industriju, poljoprivredu, distribuciju poljoprivrednih i građevinskih strojeva i vozila te djelatnosti povezane sa šumarskim sektorom, obnovljivim izvorima energije i goriva, logistike i medija.

Ruris Agro, sa sjedištem u Županji, obavlja djelatnosti otkupa i veleprodaje žitarica i uljarica (najviše pšenice i soje) te veleprodaje i maloprodaje poljoprivrednog materijala (gnojivo, sjeme, sredstva za zaštitu bilja te ostalih repromaterijala).

Potpuna prijava koncentracije poduzetnika zaprimljena je 11. lipnja ove godine, a AZTN je po zaprimanju potpune prijave koncentracije poduzetnika, na službenim mrežnim stranicama objavio javni poziv svim zainteresiranim osobama, za dostavljanje primjedaba i mišljenja o koncentraciji, kako bi prikupljeni podaci pridonijeli pojašnjenju, odnosno boljem razumijevanju odnosa i stanja na mjerodavnim tržištima.

Koncentracija će, kako se navodi, prvenstveno će imati učinak na mjerodavnim tržištima otkupa žitarica i uljarica (merkantilne robe), trgovine na veliko žitaricama i uljaricama (merkantilnom robom), trgovine na veliko repromaterijalom (sjemenom, gnojivom i sredstvima za zaštitu bilja) te trgovine na malo sjemenom, gnojivom, sredstvima za zaštitu bilja i drugog repromaterijala u specijaliziranim prodavaonicama (tzv. poljoprivrednim ljekarnama) u Hrvatskoj.

Osim toga, Agronom je prisutan na teritoriju RH u odnosu na ugovaranje ratarske poljoprivredne proizvodnje s kooperantima, trgovinu i servisiranje traktora i ostale poljoprivredne mehanizacije, proizvodnju stočne hrane, proizvodnju sjemenske pšenice, ječma i soje, tovom svinja i junadi te ratarskom poljoprivrednom proizvodnjom i sjemenarstvom.

"Provedbom predmetne koncentracije namjera je Agroferta postići dodatnu diversifikaciju te produbiti sinergiju u opsegu poslovanja sudionika koncentracije, budući da su i prije provedbe koncentracije jedan drugome bili dobavljač poljoprivrednog repromaterijala te s obzirom da je Agrofert do sada u manjoj mjeri bio prisutan na području na kojem je smješteno poslovanje Ruris Agra. Slijedom navedenog, ne proizlazi da je riječ o koncentraciji koja bi mogla imati negativan učinak na tržišno natjecanje budući da se tom koncentracijom ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije", navodi se u objavi Agencije.