poslovna klima

Bačić mijenja zakon; evo što je spremio zakupcima poslovnih prostora

08.10.2024 u 15:06

Bionic
Reading

Kako bi se zakupnicima poslovnih prostora u vlasništvu države ili lokalnih jedinica omogućilo produljenje ugovora i neometan rad mijenja se Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, kazao je u utorak u Saboru ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Zakon se mijenja po hitnoj proceduri jer do kraja godine istječe ukupno 687 takvih ugovora - 386 ugovora o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu Republike Hrvatske i 301 u vlasništvu lokalnih jedinica, pojasnio je ministar Bačić.

Izmjenama zakona omogućit će se zakupniku koji uredno izvršava svoje obveze produženje ugovora o zakupu na rok od najduže deset godina uz mogućnost produljenja za daljnjih najduže deset godina.

Visinu mjesečne zakupnine odredit će jedinice lokalne samouprave s obzirom na djelatnost koju zakupnik obavlja.

Hrvatska raspolaže u ovom trenutku s 5.067 poslovnih prostora, za oko 3.700 je potpisan ugovor o zakupu, a oko 1300 nije u zakupu i s njima raspolažu Državne nekretnine te su one u postupku uređenja ili propisivanja natječaja za zakup tih prostora, naveo je Bačić.

Dodao je da će se izmjenama zakona također omogućiti neposredna prodaja garaža zakupnicima garaža i garažnih mjesta u vlasništvu Hrvatske, odnosno lokalnih jedinica i to korisnicima koji garaže koriste na temelju valjanog ugovora ili ugovora koji je istekao. Nema potrebe da država upravlja s 1.509 garaža, poručio je Bačić.

Zastupnici su u raspravi problematizirali visinu zakupnine za koju tvrde da lokalne jedinice mogu jednostrano mijenjati.

Uvodi s element nesigurnosti, bilo bi logično da poduzetnik koji je određeni poslovni prostor izlicitirao i potpisao ugovor na deset godina, tijekom tih deset godina bude siguran i miran, kazala je Sandra Krpan (SDP). Na uvećavanje iznosa zakupnine upozorio je i Ivica Ledenko (Most).

Omogućuje se promjena cijene zakupa u bilo kojem trenutku tijekom trajanja ugovora bez suglasnosti zakupnika što ugrožava dugoročne planove poduzetnika i ruši poslovnu sigurnost, kazala Marijana Puljak (Centar). Ona smatra da bi trebalo osigurati mehanizam stabilnosti cijena ili mehanizam usklađivanja koji bi uključivao obje strane.