PREGOVORI S VLADOM

Bankari dobili po nosu od svojih centrala!

12.07.2013 u 15:05

Bionic
Reading

Hrvatske banke nastavit će izdavati kredite državi bez obzira na otpor predsjednika uprava. Njihovi vlasnici iz Italije i Austrije brzo su ih doveli u red, na sreću ministra financija Slavka Linića

Burni sastanak premijera Zorana Milanovića, potpredsjednika Vlade Branka Grčića i ministra financija Slavka Linića s hrvatskim bankarima na kojem se pregovaralo o reprogramu postojećih kredita i novom zaduživanju odjeknuo je do samih vlasnika banaka koji su, kako doznajemo, brzo izgladili sukob s Vladom.

Podsjetimo, dnevne novine danas su izvijestile o tajnom sastanku u Banskim dvorima na kojem su hrvatski bankari iskazali vrlo visoku razinu zabrinutosti za pitanje pravne sigurnosti u zemlji. Raspravljalo se o pitanju novog Zakona o potrošačkom kreditiranju, kao i o potrebama zaduživanja države na domaćem tržištu.

Priča je završila prilično ratoborno, uz brojne disonantne tonove. Bankari su odbili posuditi novac ministru Liniću, zbog čega je on bio primoran razmišljati o zaduživanju u inozemstvu. Navodno su bankari ministra financija ucjenjivali izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju, što je Linića posebno razljutilo.

No već dan kasnije može se čuti da su bankari dobili po nosu iz svojih centrala jer odbijanjem novih kredita državi šalju signale da je cijeli sustav na rubu, što - logično - šteti i njihovom ukupnom poslovanju.

Bankari su se danas navodno 'primirili' i nastavljaju neformalne sastanke pod palicom Slavka Linića u Ministarstvu financija.