PRIMORČEVA IDEJA

Bankari se izjasnili o ukidanju naknada za vođenje računa, evo što kažu

14.10.2024 u 18:04

Bionic
Reading

Banke su spremne surađivati s nadležnim institucijama kako bi se osigurala uspješna implementacija najavljenih promjena, komentar je Hrvatske udruge banaka (HUB) na najavljene zakonske izmjene kojima je cilj ukidanje naknada za isplatu plaće i podizanje sredstava s računa.

"Banke će, kao i do sada, postupati u skladu sa zakonskim rješenjima, uključujući i najnovije najavljene izmjene. U ovom trenutku ne raspolažemo sa svim potrebnim detaljima zakonskih izmjena, ali naglašavamo da su banke spremne surađivati s nadležnim institucijama kako bi se osigurala uspješna implementacija ovih promjena", stoji u ponedjeljak u odgovoru HUB-a na upit Hine.

Naime, potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac otkrio je danas da će se zakonodavnim izmjenama propisati mogućnost isplate plaće na bankovni račun i podizanja financijskih sredstava s računa bez naknade.

Pritom je podsjetio da je ranijim zakonskim rješenjima propisano da se plaća za građane mora isplatiti na račun, čime se "de facto" delegirao jedan posao financijskim institucijama, za koji naknade utvrđuju one same. "Smatramo da jednostrano određivanje tih naknada na delegirani posao praktički nije dobro", izjavio je Primorac, otkrivši i da će se propisati obveza banaka da jedan dio svoga prihoda izdvajaju za projekte financijskog opismenjavanja građana.

Primorac je i neki dan, kada je rekao da se o naknadama vode razgovori na nekoliko razina, ustvrdio da su naknade koje banke naplaćuju u Hrvatskoj previsoke. "Nema potrebe da naplaćuju naknade u tom obliku, tim iznosima, na taj način, i općenito toj skupini korisnika, uključujući "de facto" sve građane", izjavio je tada Primorac.

Iz HUB-a su naglasili da su banke i do sada vodile brigu o socijalno osjetljivim skupinama, poštujući zakonske odredbe. "U skladu sa zakonom potrošači koji su korisnici jednog ili više prava prema zakonu kojim je uređena socijalna skrb, imaju mogućnost koristiti osnovni račun, a tu uslugu banke često nude besplatno ili uz simboličnu naknadu", kažu.

  • +2
Konferencija HNB-a (ilustracija) Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Prosječna naknada za vođenje redovnog računa trenutno oko 1,84 eura

Naveli su i da, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), prosječna naknada za vođenje redovnog računa trenutno iznosi oko 1,84 eura i iako banke imaju određene troškove vezane uz vođenje računa, spremne su na vlastiti trošak osigurati sve potrebne uvjete, poručuju.

Inače, kako je vidljivo iz HNB-ovog internet preglednika za usporedbu bankovnih naknada, od većih banaka najvišu mjesečnu naknadu za vođenje tekućeg računa zaračunava Addiko banka, 3,32 eura. Nadalje, kod Erste&Steiermärkische banke i Raiffeisenbank Austria to iznosi po dva eura, OTP banke 1,90 eura, Hrvatske poštanske banke 1,89 eura, Privredne banke Zagreb (PBZ) 1,61 euro, dok Zagrebačka banka zaračunava mjesečnu naknadu za vođenje tekućeg računa od 1,59 eura.

Guverner HNB-a Boris Vujčić je nedavno podsjetio da je HNB prije nekoliko mjeseci poslao "okružnicu" bankama u kojoj su zatražene da predstave metodologiju mijenjanja iznosa naknada. "Ako se neka naknada mijenja, da postoji razlog odnosno opravdanje zašto se to događa. Očekujemo da banke na to odgovore, izradom i predstavljanjem te metodologije", kazao je Vujčić.