uzgoj tuna

Biznis Ante Gotovine postavio novi rekord: Nikad veći promet i zarada

13.05.2024 u 10:58

Bionic
Reading

Umirovljeni general pukovnik Ante Gotovina imao je odličnu poslovnu godinu. Tvrtka Pelagos net čiji je suvlasnik, lani je ostvarila više od 24 milijuna eura prihoda uz dobit veću od 3,1 milijun eura. Godinu dana ranije Pelagos je prijavio 16,3 milijuna eura prihoda, piše Jutarnji list

Pelagos je lani samo na izvozu uprihodio oko 20,5 milijuna eura. Gotovinina tvrtka bavi se uzgojem tune, ribarstvom i preradom sitne plave ribe.

Tvrtka je lani imala 132 zaposlena, a promijenili su se i članovi Uprave, pa u njoj više nisu Božidar Skejo i Davor Barić, nego su sad ovlaštene osobe Božena Kačanić, Dunja Zloić Gotovina, Ivana Kuzman, Leo Mandić, Milan Mandić te Nenad Horvat, piše Jutarnji list.

Gotovina je u tvrtki Pelagos net farma i dalje suosnivač s Milanom Mandićem, s kojim je i suvlasnik. Gotovina je, podsjetimo, u marikulturu ušao 2013. godine u partnerstvu s Mandićem, suvlasnikom tvrtke Jadran tuna iz Biograda.

Pelagos čito planira i daljnje širenje jer im je nedavno Uprava za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kako je pisala Slobodna Dalmacija, dala pozitivnu ocjenu procjene utjecaja na okoliš uzgajališta tune u zoni marikulture kod otoka Lavdara, smještenog sjeverno od Dugog otoka i nedaleko od Kornatskog arhipelaga, koji pripada Zadarskoj županiji.

Kompanija na toj lokaciji namjerava prenamijeniti dio akvatorija iz sustava uzgoja tune u uzgoj bijele morske ribe između Lavdare Vele i Pašmana u Srednjem kanalu. Godišnja proizvodnja iznosila bi 700 tona ribe u kavezima za uzgoj.