rekordne brojke

Broj zaposlenih u Hrvatskoj najviši od 1992. godine. Može li se trend nastaviti?

09.08.2024 u 12:43

Bionic
Reading

Prema privremenim podacima HZMO-a, u srpnju je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.749.095 osiguranika. Drugim riječima na Mirovinsko je prijavljeno 1,749 milijuna ljudi što je najveći broj zaposlenih u Hrvatskoj od 1992. godine

U odnosu na lipanj ostvaren je rast za 9.871 osobu ili 0,6 posto, dok je na godišnjoj razini broj osiguranika porastao za 62.466 osoba ili 3,7 posto.

U razdoblju siječanj-srpanj 2024. u prosjeku je bilo osigurano 1.695.364 osobe pri HZMO-u, što je na godišnjoj razini rast za 3,1 posto.

Posljednji objavljeni podaci OVI indeksa sugeriraju na blagi godišnji rast potražnje za radom na kraju prve polovine godine, nakon pet mjeseci uzastopnog pada.

Jačanje potražnje u tom razdoblju vjerojatno je povezano i sa sezonskim zapošljavanjem. Tako su županije u Dalmaciji najviše doprinijele ukupnom godišnjem rastu indeksa u lipnju, konstatiraju analitičari Raiffeisen banke.

Godišnji rast broja osiguranih osoba u srpnju nastavlja predvoditi Građevinarstvo sa stopom rasta od 9,2 posto (+12.504 osiguranika), IT sektor i poslovne usluge (u što se prema NKD-u ubrajaju Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, Informacije i komunikacije te Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti) s rastom u odnosu na isto razdoblje 2023. od 4,2 posto (+9.811 osiguranika) i Uslužne djelatnosti (Trgovina, Prijevoz i skladištenje, Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane) s rastom za 3,9 posto godišnje (+18.699 osiguranika).

  • +5
Turizam generira radna mjesta Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Industrija (isključujući Građevinarstvo) je nadodala 2.242 osiguranika (+0,8 posto godišnje, 2,4 posto ukupnog porasta), a od toga se većina odnosi na Prerađivački sektor. U strukturi, industrija sudjeluje s 17 posto u ukupnom broju osiguranika. Javni sektor (Javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje, Obrazovanje i Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi) zabilježio je godišnji rast za 12.412 osoba ili 3,6 posto (gotovo 20 posto ukupnog porasta), a činio je 20,7 posto svih osiguranika.

'Promatrano prema NKD-u, na mjesečnoj razini, iako skromniji nego prethodnih nekoliko mjeseci, Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane nastavljaju predvoditi rast broja osiguranika (+3,2 posto ili 4.565 osoba) te su zaslužne za gotovo 50 posto ukupnog mjesečnog rasta, što je i dalje povezano sa sezonskim zapošljavanjem. Od kategorija sa značajnijim udjelom u ukupnom broju osiguranika, znatno skromnijom dinamikom slijedi rast u Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1,8 posto).

Usporavanje rasta zapošljavanja na mjesečnoj razini očekivano je s obzirom na tradicionalno izraženu sezonalnost, a drugo ovogodišnje skromno smanjenje (nakon siječnja) moglo bi biti zabilježeno već u kolovozu. Na razini godine, tržište rada ostaje snažno, s nastavkom rasta zaposlenosti, pada nezaposlenosti i solidnim realnim rastom plaća', pišu analitičari Raiffeisen banke.

Što je to OVI Indeks?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).