kud će suza nego na oko

Elon Musk bogatiji za čak 26 milijardi dolara nakon Teslinog 'savršenog' dana

25.10.2024 u 18:34

Bionic
Reading

Elon Musk, izvršni direktor Tesle i najbogatija osoba na svijetu, ponovno je u centru pozornosti nakon što je njegova tvrtka zabilježila najveći rast dionica u više od desetljeća

Muskov financijski skok dolazi nakon što su Tesline dionice porasle za 22 posto zbog uspješnog izvješća o zaradi i optimističnih najava o budućnosti autonomne vožnje. Međutim njegov politički angažman, posebice aktivna podrška Donaldu Trumpu, izaziva zabrinutost među dioničarima te strahuju da bi mogao štetiti ugledu i vrijednosti kompanije.

Najbogatiji čovjeka svijeta još je malo bogatiji

U četvrtak je dodao još 26 milijardi dolara svojoj imovini, čime je sada procijenjen na nevjerojatnih 269 milijardi dolara, prema podacima časopisa Forbes. S ovom golemom svotom nalazi se više od 50 milijardi ispred bliskog prijatelja i bivšeg člana Teslina odbora Larryja Ellisona, a koji je ostao najveći pojedinačni dioničar Oraclea, piše CNBC.

Iako Musk kontrolira oko 13 posto Teslinih dionica, njegovo bogatstvo također je povezano s vlasništvom u tvrtkama SpaceX, koja se procjenjuje na privatnim tržištima na više od 200 milijardi dolara, te platformom X (ranije poznatom kao Twitter) i AI startupom xAI.

Rast Teslinih dionica, koji je nadmašio sve prognoze analitičara, dolazi u trenutku u kojem je tvrtka izvijestila o zaradi po dionici od 72 centa, a prosječna procjena iznosila je 58 centi. Prihodi Tesle također su povećani za 739 milijuna dolara, zahvaljujući regulatornim kreditima za zaštitu okoliša, te 326 milijuna dolara prihoda od prodaje sustava autonomne vožnje Full Self-Driving (FSD).

Autonomna budućnost i obećanja o robotaksijima

Tijekom poziva za zaradu Musk je optimistično najavio daljnji razvoj Teslina autonomnog sustava vožnje, spomenuvši ambiciozan plan za otvaranje javne usluge prijevoza bez vozača, a kompanija bi je mogla lansirati već sljedeće godine u Teksasu i Kaliforniji. Dva tjedna ranije organizirala je događaj posvećen robotaksijima te je pokazan koncept Cybercab, a on predstavlja viziju Tesle o potpuno autonomnom prijevozu u urbanim sredinama.

Ipak, dok Alphabetov Waymo već neko vrijeme nudi komercijalnu uslugu autonomnog vozača u nekoliko američkih gradova, Tesla još uvijek nije uspjela ispuniti svoje projekcije vezane za izlazak potpuno autonomnog vozila na tržište.

Trenutno tvrtka ne nudi vozila koja su potpuno sigurna za upotrebu bez ljudskog vozača, jer on mora biti spreman preuzeti kontrolu u svakom trenutku. Osim toga, iako je 2017. godine Musk s velikim entuzijazmom predstavio teški kamion Semi i obnovljeni Roadster, dizajn Roadstera još uvijek nije završen, a Semi je tek u fazi probne proizvodnje.

Kontroverzni politički angažman i podrška Donaldu Trumpu

Već neko vrijeme Musk otvoreno izražava svoje političke stavove, a njegova javna podrška bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu izazvala je val reakcija. Dodatno se aktivirao nakon pokušaja atentata na Trumpa u srpnju, što uključuje znatna financijska ulaganja u politički akcijski odbor (PAC) koji podržava njegovu kampanju. Njegova retorika na platformi X također je ojačala, a Musk je najavio da će u na ovim izborima važnim američkim državama poput Pennsylvanije, koju je nazvao ‘ključnom’ za njihov ishod, nasumično dodijeliti milijun dolara dnevno registriranim biračima koji potpišu peticiju za njegov 'pro-Trump PAC'.

Međutim američko ministarstvo pravosuđa izdalo je upozorenje Muskovu PAC-u da bi njegova kampanja nagradnih igara za birače mogla biti u suprotnosti sa saveznim izbornim zakonom. Osoba upoznata sa situacijom izjavila je za NBC News da je ministarstvo izrazilo zabrinutost oko mogućih pravnih implikacija Muskovih aktivnosti.

  • +5
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Reakcije investitora i Tesline dioničarske zajednice

Politički angažman milijardera zabrinuo je mnoge dioničare Tesle te smatraju da bi njegovo javno aktiviranje moglo biti u sukobu s odgovornostima kao izvršnog direktora. Na forumu, koji Tesla koristi za pitanja dioničara, anonimni investitor izrazio je zabrinutost da bi Muskov aktivizam mogao negativno utjecati na Teslin rast i prodaju.

Komentar je dobio 168 glasova podrške, a drugi dioničar postavio je pitanje odboru je li tvrtka poduzela korake kako bi osigurala da Muskov politički angažman ne ugrožava Teslinu osnovnu misiju te joj štiti vrijednost i ugled. Ovo pitanje prikupilo je čak 527 glasova podrške.

Neki analitičari smatraju da Muskov angažman u političkoj sferi može imati dugoročne posljedice na Teslu, posebice u svjetlu činjenice da se njegovi stavovi često nalaze u centru kontroverzi. Iako dioničari prepoznaju njegovo pravo na osobne političke stavove, mnogi ističu da bi ovakav oblik javnog aktivizma mogao izazvati negativne reakcije među kupcima i poslovnim partnerima Tesle.