motivi i planovi

Što Elon Musk želi svijetu? U dogovoru s Trumpom razbacuje se milijunima i poklonima

23.10.2024 u 18:53

Bionic
Reading

Elon Musk obećao je dati milijun dolara dnevno registriranim glasačima u američkim 'swing' državama koji potpišu peticiju njegova America Paca za podršku Prvom i Drugom amandmanu. Dodijelio je prvu nagradu na skupu u Pennsylvaniji, a drugu u nedjelju. Kaže da će to činiti sve do izbora 5. studenog. No njegov štos je potencijalno nezakonit, kažu stručnjaci

Što Elon Musk želi od svog bavljenja politikom, za Guardian je analizirao njegov urednik tech rubrike Blake Montgomery. Naime milijarder je obećao davati milijun dolara dnevno i žestoko vodi kampanju, no postavlja se pitanje je li deregulacija njegova pokretačka motivacija?

Nakon što je podržao Donalda Trumpa u srpnju, Musk je brzo osnovao America Pac i financirao ga sa 75 milijuna dolara. Posljednjih nekoliko tjedana često se osobno pojavljuje u kampanji, posebno se fokusirajući na Pennsylvaniju, jednu od swing država.

Za što točno Musk vodi kampanju?

Musk ima neizbježan utjecaj na američke predsjedničke izbore, pokazala je i analiza nekoliko mjeseci njegovih političkih aktivnosti. No osobito fascinira jedno od postavljenih pitanja, navodi Montgomery.

Je li deregulacija pokretačka motivacija Muskovih političkih nastojanja diljem svijeta? Je li sva ova kampanja vezana za namjeru rezanja državnih agencija?

Trump je u rujnu najavio da će pokrenuti vladinu komisiju za učinkovitost pod vodstvom Muska, a ona bi revidirala savezne agencije u potrazi za mjestima za smanjenje troškova. Musk je predložio da se to nazove 'Department of Government Efficiency' ili 'Doge', pozivajući se na jedan od svojih omiljenih memeova, ekspresivnog psa pasmine shiba inu.

Iako je plan nejasan u pogledu detalja i ne bavi se očitim sukobom interesa u Muskovu revidiranju regulatora koji nadziru njegove tvrtke, i Trump i Musk su opetovano iznosili ideju da tehnološki poduzetnik ima neku ulogu u potencijalnoj Trumpovoj administraciji, piše Guardian.

Tijekom gostovanja na Fox Newsu ranije ovog tjedna, Trump je rekao da će otvoriti novu poziciju pod nazivom 'tajnik za rezanje troškova' i imenovati Muska na nju. 'On umire od želje da to učini', rekao je Trump.

Što Elon Musk želi svijetu?

Muskova borba za manji broj vladinih agencija ipak nije ograničena na SAD. Ponekad ga njegove borbe s 'regulatorima' postavljaju protiv drugih milijardera. U Indiji se Musk bori s vladom oko distribucije satelitskog širokopojasnog interneta i izlazi kao pobjednik nad Mukeshom Ambanijem. Najbogatiji čovjek Azije tako traži povoljnije uvjete za svoje telekomunikacijsko carstvo.

Osim toga, Musk se proglasio 'apsolutistom slobode govora' i žalio na regulatore. Kada je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo u jeku nasilnih rasnih nemira mjesec dana nakon općih izbora, Musk je tvitao: 'Građanski rat je neizbježan', objavivši i karikaturu koja prikazuje lik u električnoj stolici, tvrdeći da će to biti kazna vlade za slobodu govora u Ujedinjenom Kraljevstvu do 2030. Slično je kritizirao kalifornijsku vladu i administraciju Joea Bidena.

Njegova borba za deregulaciju redovito ga sukobljava s pravosuđem u kojoj god zemlji djelovao. Prošlog mjeseca Brazil je blokirao pristup platformi X zbog nepoštivanja naloga suca, a zatim novčano kaznio Starlink, podružnicu SpaceX-a, zbog nepoštivanja zakona. Musk i X su na kraju pristali popustiti.

Regulatori uzvraćaju udarac?

Nedavno su neki regulatori zauzeli novi pristup: počeli su kažnjavati jednu Muskovu tvrtku za ono što radi druga (ili sam Musk). Prošlog tjedna europski regulatori priopćili su odvjetnicima u X-u da bi EU mogao naplatiti novčane kazne tvrtki društvenih medija zbog nepoštivanja Zakona o digitalnim uslugama.

Ono što je ključno jest to da regulatori predlažu izračun tog poreza ne samo na temelju prihoda X-a, već ukupnog prihoda svih Muskovih kompanija. Kazna, vjerojatno puno viša, mogla bi financijski ugroziti tu platformu društvenih medija.

U Kaliforniji je Obalna komisija istaknula Muskovu sklonost tvitanju dezinformacija tijekom glasanja za odbacivanje peticije SpaceX-a i američkih zračnih snaga za lansiranje novih raketa iz baze na plaži Santa Barbara.

Musk je kao odgovor podnio tužbu, navodeći kao razlog političku pristranost i kršenje Prvog amandmana. On samo želi da ga se pusti na miru da lansira rakete i tvita te troši desetke milijuna na predsjedničke izbore, zaključuje Montgomery za Guardian.