PRLJAVE TAKTIKE

Musk se upustio u opasnu igru s teorijama o glasačkim strojevima Dominion

21.10.2024 u 10:08

Bionic
Reading

Tijekom govora na predizbornom skupu u Pennsylvaniji, činilo se da Musk govori o još jednoj teoriji zavjere

Elon Musk sve se više angažira u kampanji za Donalda Trumpa, nastojeći ponovno izabrati svog kolegu milijardera za predsjednika. Velik dio Muskove političke strategije dosad je uključivao mobilizaciju konzervativnih biračkih blokova širenjem desničarskih, anti-demokratskih teorija zavjere i dezinformacija. Tijekom nedavnog događaja u ključnoj državi Pennsylvania Musk je tako aludirao na poznatu, ali vrlo opasnu teoriju zavjere o glasačkim strojevima tvrtke Dominion Voting Systems.

Unatoč činjenici da su ljudi koji su ranije optuživali ovu tvrtku završili u dugogodišnjim sudskim sporovima i platili 787 milijuna dolara odštete, Musk je u ovaj prostor ušao tijekom skupa u Folsomu u Pennsylvaniji. Kada ga je član publike upitao o pitanju izborne prijevare, Musk se okrenuo svom omiljenom terenu – teorijama zavjere.

'Kada imate glasačke listiće slane poštom koji nemaju dokaze o državljanstvu, gotovo je nemoguće dokazati prevaru', rekao je Musk. Zatim je dodao: 'Statistički gledano, događaju se vrlo čudne stvari koje su nevjerojatno malo vjerojatne. Uvijek je tu pitanje, recimo, glasačkih strojeva Dominion. Čudno je da su, čini mi se, korišteni u Philadelphiji i u okrugu Maricopa u Arizoni', ali ne i u mnogim drugim mjestima. Zar vam to ne djeluje kao slučajnost?'

Musk je koristio svoju nedavno kupljenu platformu X (bivši Twitter) za širenje apsurdnih desničarskih teorija zavjere od kojih su mnoge povezivale demokrate s navodnim planovima da koriste ilegalne imigrante za masovnu izbornu prijevaru. Iako se Musk čini nepažljivim prema vrstama tvrdnji koje iznosi, kada je riječ o Dominion Voting Systems, čini se da je naučio biti oprezniji, piše Gizmodo.

Na Muskove komentare odgovorio je glasnogovornik Dominion Voting Systems: 'Činjenica: Dominion ne opslužuje okrug Philadelphia. Činjenica: Glasački sustavi Dominiona već su bazirani na glasačkim listićima koje verificiraju birači. Činjenica: Ručno prebrojavanje i revizije takvih listića opetovano su dokazali da strojevi Dominion daju točne rezultate. Ovo nisu stvar mišljenja, već provjerljive činjenice.'

Musk se također uključio u američki izborni proces na način koji je bez presedana u novijoj povijesti, ulažući milijune dolara u različite pro-Trump organizacije koje koriste nekonvencionalne strategije kako bi privukle glasače.

U petak su se pojavile vijesti da je PAC povezan s Muskom ciljao muslimanske i židovske glasače u Michiganu i Pennsylvaniji kontradiktornim političkim oglasima.