AUTORSKA PRAVA

Elon Musk ponovno na sudu: Ovaj put zbog pokradenih slika

23.10.2024 u 10:22

Bionic
Reading

Producent Blade Runnera 2049 tuži Elona Muska zbog slike korištene u lansiranju Cybercaba

Elon Musk i Tesla suočavaju se s tužbom od strane Alcon Entertainmenta, producenta filma Blade Runner 2049, nakon što je Tesla navodno koristila slike generirane umjetnom inteligencijom koje su jako sličile scenama iz filma tijekom predstavljanja novog robotaxija, Cybercab. Prema The New York Timesu, Alcon tvrdi da su Musk i Tesla koristili slike koje odražavaju poznatu scenu iz Blade Runner 2049, na kojoj je prikazan lik nalik Ryanu Goslingu u futurističkom, pustinjski sličnom krajoliku.

Navodno je Alcon prethodno odbio zahtjev Muska, Tesle i Warner Bros. Discoveryja da koriste vizualne elemente iz filma tijekom događaja. Unatoč tome, Tesla je navodno koristila AI tehnologiju za rekreaciju gotovo identičnih scena, zbog čega Alcon optužuje tvrtku za 'namjerno zlonamjerno' ponašanje. U tužbi se tvrdi da je Tesla iskoristila ikonične slike filma kako bi privukla globalnu pažnju na događaj, čime je nepravedno iskoristila brand Blade Runner 2049 za prodaju automobila, piše Engadget.

Tužba također tvrdi da ovakvo neovlašteno korištenje slika uzrokuje značajnu financijsku štetu, posebno jer je Alcon u pregovorima s potencijalnim partnerima iz automobilske industrije za nadolazeću televizijsku seriju Blade Runner 2099. U pritužbi se također kritizira Muskov kontroverzni javni imidž i retorika, navodeći da bi svaka tvrtka koja razmatra partnerstvo s Teslom trebala uzeti u obzir Muskovo nepredvidivo ponašanje i podjele koje izaziva u javnosti.

Musk je tijekom predstavljanja Cybercaba spomenuo svoju ljubav prema franšizi Blade Runner, no dodao je da nije siguran želi li da svijet krene u tom distopijskom smjeru. Unatoč njegovom priznanju veze s franšizom, tužba sugerira da je Musk svjesno nastavio s neovlaštenim korištenjem slika, koje Alcon opisuje kao jednu od najikoničnijih scena iz filma.