Aukcija stoljeća

Čudesna priča o najvrjednijoj kolekciji kovanica u povijesti: Samo jedan novčić prodan je za 1,2 milijuna eura!

18.09.2024 u 20:54

Bionic
Reading

Prije točno stotinu godina, 1923. godine, danski magnat za maslac Lars Emil Bruun preminuo je, ostavivši iza sebe oporuku koja je nosila neobičan zahtjev. Njegova iznimno vrijedna zbirka kovanica, novčanica i medalja, koju je pažljivo sakupljao tijekom više od šest desetljeća, trebala je biti skrivena i čuvana kao rezervni fond za nacionalnu zbirku Danske u slučaju njenog uništenja

Ukoliko se takva katastrofa ne dogodi, njegova zbirka mogla bi se prodati tek nakon jednog stoljeća kako bi nasljednici Bruunova bogatstva mogli iskoristiti sredstva. Stotinu godina kasnije ta nevjerojatna kolekcija napokon je ugledala svjetlo dana i krenula na aukciju.

Prva prodaja iz Bruunove osobne zbirke održana je u rujnu 2024. godine u Kopenhagenu, gdje je prvi set od 286 lotova prodan za ukupno 14,82 milijuna eura (16,5 milijuna dolara). Ukupna zbirka broji čak 20.000 komada kovanica, a prema procjenama aukcijske kuće Stack's Bowers, prodaja svih lotova bit će najveća prodaja numizmatičke zbirke u povijesti, s ukupnom vrijednošću od preko 72 milijuna dolara.

Skriveno blago

Lars Emil Bruun, poznat po svom bogatstvu zarađenom u trgovini maslacem, bio je i strastveni kolekcionar kovanica. Njegova ljubav prema numizmatici počela je 1859. godine, kada je kao dijete od svog preminulog ujaka naslijedio prve kovanice. Taj mali nasljedni dar bio je početak dugogodišnje strasti koja će ga odvesti do osnivanja Danskog numizmatičkog društva 1885. godine.

No iza ove strasti stoji i duboka briga za budućnost danske kulture i baštine. Vidjevši razaranje i kaos tijekom Prvog svjetskog rata, Bruun je počeo strahovati da bi slična sudbina mogla zadesiti i dansku Kraljevsku zbirku kovanica i medalja. Zbog toga je odlučio sakriti svoju zbirku kako bi, u slučaju uništenja nacionalne zbirke, njegova mogla poslužiti kao dragocjena zamjena.

Njegova oporuka, međutim, nije bila samo izraz brige za nacionalnu baštinu. Postavio je i pravilo da se zbirka ne smije prodavati prije nego prođe stotinu godina, čime je osigurao da njegova ostavština traje, ali i da njegova obitelj, nakon proteka tog vremena, može imati koristi od tog blaga. Bruunov genij nije bio samo u sakupljanju kovanica, već i u viziji kako ih očuvati za budućnost, piše CNN.

Aukcija stoljeća

Skoro sto godina nakon što je njegova volja stupila na snagu, Bruunova zbirka napokon je krenula na aukciju. Aukcijska kuća Stack's Bowers, specijalizirana za rijetke kovanice, najavila je da će se zbirka prodavati u fazama, a prvi lotovi privukli su velik interes kolekcionara iz cijelog svijeta.

Jedna od najzanimljivijih kovanica koje su se našle na aukciji bila je zlatna kovanica iz 1496. godine, noble kralja Hansa, koja je odmah postavila novi svjetski rekord za skandinavsku kovanicu prodanu na aukciji. Ova jedinstvena kovanica iz vremena Kalmarske unije, kada su Danska, Norveška i Švedska bile pod jednom krunom, prodana je za 1,2 milijuna eura, čime je nadmašila sve prethodne procjene.

Matt Orsini, direktor svjetske i antičke numizmatike u Stack's Bowers, izjavio je da je ova kovanica prava zvijezda prodaje zbog svoje povijesne važnosti. 'To je prva zlatna kovanica koju je iskovala Danska, prva datirana kovanica Kraljevine Danske i jedinstvena je u privatnim rukama', rekao je Orsini.

Aukcija nije samo povijesni trenutak za tržište kovanica, već i važna prilika za sve ljubitelje povijesti i numizmatike da vide rijetke predmete koji su desetljećima bili skriveni od očiju javnosti. Zbirka je posljednjih mjeseci putovala po različitim numizmatičkim sajmovima, a neposredno prije aukcije kovanice su bile izložene u galeriji u Kopenhagenu, što je izazvalo veliko uzbuđenje među kolekcionarima.

Povijest iza kovanica

Bruunova ljubav prema kovanicama nije bila samo materijalna. Smatrao je da skupljanje kovanica nudi priliku za bijeg od svakodnevnih briga i poslovnih problema. 'Najbolja stvar kod skupljanja kovanica je to što, kada ste uzrujani ili osjećate nemir, odete i pogledate svoje kovanice, i onda se smirite proučavajući ih ponovno i ponovno', izjavio je jednom Bruun u danskom časopisu. Smatrao je da se u proučavanju kovanica krije vrsta terapije koja donosi unutarnji mir.

Kao čovjek koji je došao do bogatstva zahvaljujući trgovini maslacem, Bruun je uvijek govorio da nikada nije mogao zamisliti da bi se do kraja života bavio samo jednim poslom. Kovanice su za njega bile ne samo investicija, već i izvor intelektualne stimulacije i zadovoljstva.

Njegova poslovna priča također je vrijedna divljenja. Iako je odrastao u obitelji gostioničara i zemljoposjednika, u mladosti se suočio s obiteljskim financijskim problemima i dugovima. Uz pomoć zajma, započeo je vlastiti posao u industriji maslaca, što mu je omogućilo stjecanje bogatstva i kasnije stvaranje jedne od najvećih zbirki kovanica u svijetu.