do kraja veljače

Gasi se proizvodnja kombajna u Županji, kreću otkazi: 'Dobro je jedino što već ima ponuda za posao'

23.10.2024 u 12:19

Bionic
Reading

Gasi se proizvodnja kombajna nakon 20 godina u županjskoj tvrtki Same Deutz Fahr Žetelice, u vlasništvu talijanske SDF Grupe. Tvrtka odlazi u likvidaciju

Zadnji radni dan u ovoj tvornici trebao bi biti 28. veljače iduće godine. Nakon toga tvrtka kreće u likvidaciju. S prvim otkazima za oko 190 radnika krenut će se sredinom studenog. Kratko je u razgovoru za tportal potvrdio Mladen Benković, glavni sindikalni povjerenik u ovoj tvrtki u kojoj je tijekom proteklih godina proizvedeno više od 5000 kombajna koji su izvezeni širom svijeta.

U najboljim godinama, u ovoj se tvornici znalo proizvesti i preko 400 kombajna.

'Sada samo završavamo poslove', dodaje Benković napominjući kako im je rečeno da će radnici imati pravo na otkazni rok te da će biti poštovana sva prava radnika iz Kolektivnog ugovora, što uključuje otpremnine od 869 eura po godini staža. Većina zaposlenika inače je ovdje bila na minimalnoj plaći.

Ističe kako je vlasnik, talijanska SDF grupa obavijestila da je potpuno odlučila prestati s proizvodnjom kombajna. Rezultat je to, objašnjava, slabija potražnja, gubitak francuskog i njemačkog tržišta, pandemija, pa rat u Ukrajini.

'Radna snaga je poskupjela, tako da su odustali i od preseljenja proizvodnje u Kazahstan, o čemu je bilo govora ranije', dodao je Benković.

Direktori i članovi uprave već su ranije dali otkaze i otišli.

'Dobro je jedino što ima ponuda već za posao za varioce, bravare, tokare, zovu ih i nude poslove u drugim tvrtkama', kratko je za tportal rekao Benković.