turistički paušal

Hoće li smještaj idućeg ljeta na obali biti najskuplji ikad?

25.09.2024 u 13:09

Bionic
Reading

Uvođenje poreza na nekretnine i podizanje turističkog paušala višestruko će povećati porezno opterećenje vlasnicima apartmana. Može se očekivati da će dio njih na to odgovoriti podizanjem cijena smještaja, a ostali bi mogli ugasiti djelatnost ili se povući na crno tržište

Udruge iznajmljivača upozoravaju da će zbog novih poreznih uvjeta najgore proći mali obiteljski iznajmljivači, oni s nižim cijenama i manjom popunjenošću.

Primjerice, iznajmljivaču sa slabije opremljenim apartmanom, čija je popunjenost 50 dana, a cijena 120 eura po danu (godišnji promet od 6000 eura), porezno opterećenje penje se na čak 21,4 posto.

Točan izračun poreza koji će od iduće godine plaćati mali iznajmljivači pogledajte OVDJE.

Nedjeljko Pinezić, savjetnik za obiteljsko mikro poduzetništvo i bivši predsjednik Zajednice obiteljskog turizma u Hrvatskoj gospodarskoj komori, očekuje da će dio iznajmljivača na drastičan rast poreza odgovoriti dizanjem cijena, ali za to i nemaju baš previše prostora.

'To povećanje cijena doći će u najgore vrijeme. Europa nije u najboljem ekonomskom položaju. Pogotovo je teško u Njemačkoj te je naše najvažnije turističko tržište na rubu recesije. Bojim se da to povećanje cijena, na ove koje već sad imamo, neće biti tržišno prihvaćeno', upozorava Pinezić.

On očekuje da će zbog rasta poreza velik dio iznajmljivača odustati od bavljenja turističkom djelatnošću, odnosno od pružanja usluga smještaja u domaćinstvu.

'Jedna od alternativa je da se takav apartman iznajmi strancima, nerezidentima, Austrijancima, Slovencima ili Nijemcima na godinu i više dana. I time prestaje svaka vaša obaveza. Ti stranci koristit će apartman za svoj boravak ili će u njima ugostiti prijatelje. Oni će na taj način ostvariti svoj interes - imat će ekonomski povoljan smještaj. A sam vlasnik će ulaskom u dugoročan najam izbjeći plaćanje poreza na nekretnine, neće plaćati turističku pristojbu te režije prebacuje najmoprimcu. Drugo rješenje je prodaja apartmana, i to opet strancima', kaže Pinezić.

Time će biti uništen, uvjeren je on, velik dio obiteljskog smještaja po kojem smo prepoznati u svijetu.

Ako ministar financija Marko Primorac ne promijeni prijedlog poreznih izmjena, isti scenarij očekuje Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja (HUOS).

'Naši članovi su šokirani. Pozivi ne staju. Mahom je to starija populacija kojoj je to dodatni izvor prihoda. Pokušat ćemo zajedno utjecati na Ministarstvo da obiteljski smještaj zaštiti od poreznog udara', kaže Marković.

Udruga će tražiti razdvajanje obiteljskog od komercijalnog smještaja. Smatraju da bi mali iznajmljivači trebali biti oslobođeni od poreza na nekretnine te žele da se paušal ostavi na postojećim iznosima.

'Kriterij prebivališta bio bi tu krucijalan. Obiteljski smještaj predstavlja domaćina u turizmu. On dočekuje svoga gosta, brine se za njega i živi u mjestu u kojem iznajmljuje apartmane ili u blizini. Nismo protivnici oporezivanja komercijalnog smještaja i nekretninskog biznisa. Ali to ne smije biti udar na malog čovjeka', ističe Marković.

Prema njezinom mišljenju, rast cijena smještaja ne bi bio preporučljiv jer se Hrvatsku već sad doživljava kao skupu destinaciju.

'Borit ćemo se za opstanak obiteljskog smještaja. Nikad nismo imali veći interes za učlanjenje u udrugu. Ljudi su se probudili i mislim da će Ministarstvo prepoznati to', uvjerena je Marković.