pozitivan trend

HPK: Raduje povećanje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje

01.12.2020 u 13:46

Bionic
Reading

Hrvatsku poljoprivrednu komoru (HPK) raduje povećanje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini na gotovo 19 milijardi kuna te vjeruje da će se pozitivan trend nastaviti, priopćeno je u utorak iz HPK

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je krajem prošlog tjedna prve procjene realnog dohotka u poljoprivredi za ovu godinu, a koje predviđaju rast poljoprivredne proizvodnje za 4,7 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno s lanjskih 17,9 milijardi kuna na ovogodišnjih 18,8 milijardi kuna.

Neto dodana vrijednost će, procjenjuju statističari, iznositi 6,65 milijardi kuna, što je rast od 9,8 posto, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u 2020. procijenjena je na 10,3 milijarde kuna, što je rast od 9,6 posto.

Indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje se na 57.838 kuna, što je povećanje od 10,9 posto.

"Raduje nas što prve procjene DZS-a govore da je došlo do pozitivnog pomaka u rastu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje tijekom ove godine. To unosi dozu potrebnog optimizma i vjerujemo da se radi o trendu koji će se nastaviti i idućih godina", istaknuo je u priopćenju predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Na tom je uspjehu čestitao svim poljoprivrednim proizvođačima i poljoprivredno-prehrambenoj industriji, a pozdravio je i napore Ministarstva poljoprivrede. "Pozdravljamo napore resornog Ministarstva poljoprivrede koje je kroz svoje mjere poljoprivredne politike i intervencije utjecalo da ovu pandemijsku poljoprivrednu godinu lakše prebrodimo i završimo ipak s pozitivnom pomakom u našem sektoru", naglasio je Jakopović.

Iz HPK također navode kako su kroz rad svojih odbora ove godine primijetili da je došlo do pozitivnih trendova u brojnim sektorima poljoprivredne proizvodnje, a procjenjuju da je rastu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje najviše pridonijela rekordna proizvodnja žitarica i uljarica.

Primjetan je, dodaju, i rast u pojedinim segmentima stočarske proizvodnje, kao i u proizvodnji voća, povrća i drugih sektora proizvodnje.

U HPK vjeruju da će uskoro biti poznata i šira analiza što je najviše utjecalo na povećanje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje te kako dalje nastaviti raditi na povećanju vrijednosti domaće poljoprivrede.

"Hrvatska je ove godine zbog pandemije covid-19 osvijestila potrebu većeg vrednovanja domaće poljoprivredne proizvodnje", istaknuli su iz HPK.

Vjeruju kako je ova godina osvijestila činjenicu da se mora više raditi na podizanju domaće samodostatnosti i okretanju proizvodnje prema većoj zastupljenosti u domaćoj trgovini, povećanju izvoza te jačem promoviranju domaće poljoprivrede i proizvodnje hrane.

"Pred nama je i novo programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike EU zbog čega je potrebno već sada zajednički započeti rad na izradi strateških dokumenata koji će prihvatiti sve zahtjeve i potrebe naših poljoprivrednika te utjecati na budući još brži rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje i opstanka ruralnih prostora Hrvatske", poručili su iz HPK.

I ministrica poljoprivrede Marija Vučković nedavno je, komentirajući procjene DZS-a, ocijenila da podaci o porastu neto dodane vrijednosti i produktivnosti navode na zaključak da bi rast mogao biti trajniji.

"Treba pričekati konačne procjene, pri čemu su one posljednjih godina uvijek pozitivnije u odnosu na prve privremene procjene", kazala je.

Vučković je također zahvalila svim hrvatskim poljoprivrednicima i poljoprivredno-prerađivačkoj industriji na njihovu radu - na volji, naporima, ulaganjima, trpljenju poremećaja te na, kako je rekla, tihom, ali vrlo dobro organiziranom radu, prvim, drugim i trećim smjenama, nabavama inputa u otežanim uvjetima, dobrim inicijativama i kritikama.