stanje se popravlja

Inflacija popušta: Otvara se prostor za smanjenje kamatnih stopa

14.08.2024 u 06:46

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle jer je sporiji nego što se očekivalo rast proizvođačkih cijena u SAD-u podržao nadu ulagača da će Fed uskoro početi smanjivati kamatne stope.

Dow Jones indeks ojačao je 1,04 posto, na 39.765 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,68 posto, na 5.434 boda, a Nasdaq indeks 2,43 posto, na 17.187 bodova.

Rast indeksa potaknuli su bolji nego što se očekivalo podaci o proizvođačkim cijenama.

U srpnju su te cijene porasle 0,1 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini porasle 2,2 posto, znatno sporije u odnosu na 2,7 posto u lipnju.

Popušta inflacija

To ukazuje na popuštanje inflacijskih pritisaka, pa se otvara prostor američkoj središnjoj banci za smanjenje kamatnih stopa.

Zahvaljujući tome, na tržištu se procjenjuje da postoji oko 55 posto izgleda da će Fed u rujnu smanjiti kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, dok su prije izvješća o proizvođačkim cijenama ti izgledi iznosili manje od 50 posto.

„Izvješće o proizvođačkim cijenama pokazuje da je Fed odradio odličan posao po pitanju smanjenja inflacije i da bi smanjenje kamata moglo uslijediti uskoro. No, u srijedu će biti objavljeno još važnije izvješće o potrošačkim cijenama. Bilo koja brojka mogla bi znatno utjecati na smjer tržišta”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su potrošačke cijene u srpnju porasle 0,2 posto na mjesečnoj razini, pri čemu bi se stopa inflacije na godišnjoj razini mogla zadržati na 3 posto. Ako podaci o potrošačkim cijenama budu bolji nego što se očekuje, tržište bi moglo dodatno porasti.

Cijene rastu i na europskim burzama

Budu li slabiji od očekivanja, tržište bi se moglo naći pod pritiskom jer bi to značilo da zbog visoke inflacije Fed neće moći smanjiti kamate toliko brzo koliko se ulagači nadaju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 8.235 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,48 posto, na 17.812 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 7.275 bodova.