podaci eurostata

Inflacija u eurozoni usporila u kolovozu; Hrvatska i dalje iznad prosjeka

30.08.2024 u 11:59

Bionic
Reading

Inflacija u eurozoni u kolovozu je blago usporila pod utjecajem snažnijeg pada cijena energije, a Hrvatska je rastom potrošačkih cijena i dalje ostala iznad prosjeka, pokazali su u petak podaci europskog statističkog ureda

U kolovozu je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,2 posto, izračunali su statističari.

U srpnju je inflacija iznosila 2,6 posto.

Rast cijena u kolovozu odražavaju poskupljenja u sektoru usluga, za 4,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Svježa hrana poskupjela je 1,1 posto, nešto snažnije nego u prethodnom mjesecu, pokazuju izračuni europskih statističara.

Cijene energije pojeftinile su pak za 3,0 posto, nakon što su u prethodnom mjesecu rasle za 1,2 posto.

Kad se isključe cijene energije i svježe hrane, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je u kolovozu 2,8 posto. Isti rast cijena zabilježen je i u lipnju i u srpnju.

Na mjesečnoj razini cijene su u eurozoni u kolovozu porasle za 0,2 posto, utvrdio je Eurostat. Kada se isključe energija i hrana porasle su 0,3 posto.

Belgija i dalje na vrhu

Belgija je i u kolovozu ostala na čelu zemalja s najsnažnijim rastom cijena na godišnjoj razini, za 4,5 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Slijede Estonija i Nizozemska gdje su porasle za 3,4, odnosno 3,3 posto.

Hrvatske potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u kolovozu su porasle za 3,0 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, najblažim tempom od kolovoza 2021. U srpnju su bile porasle 3,3 posto.

Mjesečna usporedba pokazuje, pak, da su cijene mjerene HICP-om u Hrvatskoj u kolovozu porasle za 0,1 posto. U srpnju su zabilježile rast od jedan posto, najsnažniji u nešto više od godinu dana.

Najblaži rast cijena na godišnjoj razini, mjeren HICP-om, zabilježile su Litva i Latvija, za 0,7, odnosno 0,9 posto. Slijede Finska, Slovenija i Irska s rastom cijena od po 1,1 posto, pokazuju Eurostatove tablice.