još jedna mjera

Italija planira uvesti novi porez za turiste, a mogao bi koštati i do 25 eura

02.09.2024 u 13:54

Bionic
Reading

Italija planira uvesti turističku pristojbu do 25 eura po noćenju kako bi se uhvatila u koštac s prenapučenošću gradova poput Firence i Rima. Predloženo je povećanje pristojbe na 25 eura za noć turistima koji odsjedaju u najskupljim hotelskim sobama

Talijanska vlada razmatra porez od 25 eura, koji trenutno iznosi između jednog i pet eura po noćenju, a plaćali bi ga posjetitelji popularnih gradova kao što je Venecija. Na taj način žele potaknuti turiste da budu 'odgovorniji' i pomoći financijski ugroženim područjima financirati usluge poput odvoza smeća, piše Independent.

U 2023. Italija je imala gotovo 60 milijuna međunarodnih posjetitelja pa se neka od turističkih odredišta muče s gužvom koju generiraju jednodnevna krstarenja i posjetitelji koji u takvim gradovima tek prenoće tijekom vrhunca sezone.

Nova naknada plaćala bi se povrh postojećih turističkih poreza u velikim talijanskim gradovima, uključujući Firencu i Rim, u tekućoj borbi protiv prekomjernog turizma. Ako se planovi odobre, različite razine poreza dodijelit će se kategorijama soba na temelju cijena koje naplaćuju hoteli.

Borba protiv pretjeranog turizma

Za one koji odsjedaju u vrhunskim sobama, s cijenom većom od 750 eura za noć, naknada će koštati 25 eura, a onima u najjeftinijem smještaju (ispod 100 eura) moglo bi se naplatiti samo pet eura. Porez od 10 eura za sobe koje koštaju između 100 i 400 eura te porez od 15 eura za cijene između 400 i 750 eura također je predviđen kao dio naknade.

Talijanska ministrica turizma Daniela Santanche rekla je u petak: 'U vremenima pretjeranog turizma raspravljamo o tome kako bi se stvarno pomoglo poboljšanju usluga i učinilo turiste koji ih plaćaju odgovornijima.'

Prošlog mjeseca je Maria Carmela Colaiacovo, predsjednica talijanske hotelske udruge Confindustria Alberghi, rekla: 'Sektor nakon teških godina covida daje važan doprinos gospodarstvu zemlje, posebno zbog rasta međunarodnih putnika. Ali strana konkurencija je jaka i oštra te trebamo pažljive politike koje ne ugrožavaju konkurentnost naših poduzeća i destinacija. Ne možemo biti samo bankomat za općine', rekla je Colaiacovo.

Barbara Casillo, direktorica Confindustrie Alberghi, upozorila je vladu da 'bude jako oprezna'. Ona strahuje da bi povećani porez mogao odbiti previše potencijalnih turista.

Blef koji ne rješava problem?

Brojne mjere za suzbijanje prometa i skoka cijena nekretnina za stanovnike ove godine uvedene su u europske hit destinacije. U travnju je Venecija postala prvi grad u svijetu koji je naplaćivao ulaz za izletnike. Naknada od pet eura za ulazak u povijesno središte Venecije započela je s 29-dnevnim probnim razdobljem za kontrolu broja posjetitelja u danima s velikim prometom do sredine srpnja.

U svibnju je oporbeni vijećnik Giovanni Andrea Martini nazvao naplaćivanje ulaznice u Veneciju 'velikim blefom, vješto stvorenim za stvaranje medijske buke, a koji ne rješava problem prekomjernog turizma', dodajući da je naknada 'uvedena isključivo radi stvaranja prihoda'.