nisu sretni

Italija se sprema za neviđen turistički val. Što kad je u zemlji previše ljudi?

03.06.2024 u 12:12

Bionic
Reading

Bellagio, jezero Como, Italija - kada se vozači taksija počnu žaliti na turiste koji preplavljuju ovo poznato odmaralište uz jezero, u kojem je boravila i Taylor Swift, znate da imate problem

'Postoje dani u kojima promet stane, ne možete se pomaknuti', rekao je jedan od vozača CNBC-u. On zarađuje za život vozeći turiste po jezeru radi poznatog pogleda na planine i vile iz 19. stoljeća, poput Ville del Balbianello, gdje su snimani filmovi o Jamesu Bondu i 'Ratovi zvijezda'.

Smatra se sretnim što je vozač čamca: sažalijeva turiste koji unajmljuju automobile ili pokušavaju pronaći rijetki taksi.

'U nekim danima treba vam sat vremena da prijeđete 10 kilometara', rekao je, napomenuvši da male ceste s dvije trake ne samo da ne mogu podnijeti promet, već ne mogu podnijeti ni veće automobile. 'Mnogi gradovi mogu imati promet samo u jednom smjeru, pa svi moraju čekati', rekao je.

Ne možeš s njima, ne možeš bez njih

Italija je uhvaćena u nezavidnu zamku: ne može živjeti bez turista, ali ima problema s upravljanjem priljevom ljudi, osobito nakon pandemije covida - prošle godine zemlju je preplavilo šezdeset milijuna turista, unoseći ogroman novac u gospodarstvo. Prema službenim podacima, putovanja i turizam činili su 10,2 posto BDP-a Italije u 2022. godini. Sektor zapošljava približno 4,4 milijuna ljudi, oko 16 posto ukupnog broja zaposlenih.

Problem prevelikog broja turista može se činiti kao problem koji neka zemlja želi imati, ali posljednjih godina njihov priljev postao je toliko velik da su talijanske vlasti morale poduzeti mjere kako bi izbjegle oštećenja stoljetnih struktura koje ne mogu podnijeti toliki broj posjetitelja. Naprimjer, Venecija naplaćuje pet eura za ulazak u grad za jednodnevne posjetitelje.

Želite li vidjeti Da Vincijevu 'Posljednju večeru' u Milanu? Sretno: ulaznice su rasprodane tjednima prije, a kako bi se izbjeglo nanošenje nepopravljive štete slici, grupe su ograničene na 15 minuta razgledavanja.

Jezero Como Izvor: Profimedia / Autor: Francesco Meroni / ImageSource / Profimedia

Ne samo da ima previše turista, već Italija nema dovoljno ljudi koji bi ih poslužili.

Talijanska udruga agencija za zapošljavanje (Assolavoro) navela je da nedostaje osoblja za rad u hotelima i na plažama ovog ljeta, za koje se očekuje da će postaviti novi rekord u broju turista. Nedostaje kuhara i konobara. Na Sardiniji je tako potrebno oko 25.000 sezonskih radnika.

Osim toga, Italija je postala dosta skupa. U poznatom restoranu u središtu Milana izdašan obrok od dva najpoznatija gradska jela - teletine i rižota - koštat će vas oko 30-35 eura po osobi. Vrhunska lokalna vina mogu se kupiti za 20-30 eura u restoranima i za 10 eura u supermarketu.

Razmišljate o pozivanju Ubera? Zaboravite. Dijeljenje brojeva pouzdanih privatnih taksista pomalo je opsesija na jezeru Como, gdje su ceste uske i pretrpane, a taksiji rijetki, pa se čak i kratka putovanja moraju unaprijed rezervirati.

sve osim nogometa

Učitavanje...