međimurje plin

Kako rade novi plinski vladari Zagreba: Ide im sve bolje, ali jednu stvar ne otkrivaju

31.05.2024 u 11:28

Bionic
Reading

Prvi put u povijesti Zagrepčane plinom neće opskrbljivati Gradska plinara Zagreb - Opskrba (GZPO), već tvrtka Međimurje plin. Na natječaju su Međimurci ponudili za 0,0007 eura nižu cijenu po kilovatsatu. Opskrbljivanje metropole bit će velik poslovni poduhvat za Međimurje plin jer je dosad dominantno radilo na području svoje županije. Na osnovi javno dostupnih financijskih izvještaja, provjerili smo kako posluje novi plinski opskrbljivač Zagrepčana

Međimurje plin je javno poduzeće koje su osnovale jedinice lokalne samouprave - među ostalima, grad Čakovec te općine Belica, Sveta Marija, Dekanovec, Šenkovec, Strahoninec, Vratišinec i ostale.

Dosad je tvrtka opskrbljivala oko 29.000 kućanstava u svojoj regiji, a sad će im se taj broj povećati za deset puta, na 290.000 kućanstava u Zagrebu. Zbog sprečavanja prevelike koncentracije onaj tko opskrbljuje metropolu ne može imati nijedno od preostalih 26 distributivnih područja. Tako da će međimurska kućanstva od početka listopada opskrbljivati E.on iz Zagreba.

Gledano po ukupnim prihodima, Međimurje plin ostvaruje samo petinu prihoda koji ostvaruje GPZO. Prošle godine Međimurci su imali 58,8 milijuna eura prometa dok je GPZO ostvario 311,7 milijuna eura. Međutim međimursko poduzeće bilo je dosta profitabilnije s 2,4 milijuna eura neto dobiti u usporedbi s 884.000 eura, koliko je lani zaradila zagrebačka tvrtka.

Poslovni servisi za 2022. dodijelili su Međimurje plinu ne tako bajnu bonitetnu ocjenu D2, što će reći da su pojedini poslovni pokazatelji govorili da postoje rizici može li tvrtka podmiriti sve svoje obaveze i othrvati se mogućim krizama.

Izgledno je da će joj se bonitetna ocjena povisiti jer je iz financijskog izvješća za 2023. vidljivo da joj je EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) snažno porasla s 1,6 milijuna eura na 7,5 milijuna eura dok su joj kratkoročne obaveze pale s 13,8 milijuna eura na 8,7 milijuna eura. Uz to je imala pozitivan novčani tijek od 3,6 milijuna eura.

U kompaniji je radilo 68 ljudi, a prosječna plaća lani im je iznosila 1400 eura, što je 200 eura više u odnosu na 2022. Kompanija nema dugoročnog duga, tj. kredita, dok joj kratkoročne obaveze uglavnom prema dobavljačima iznose 8,7 milijuna eura.

Ono što iz financijskih izvještaja nije vidljivo je tko je glavni dobavljač plina Međimurcima. Neslužbene informacije govore da je to mađarska državna tvrtka MVM. Ako je to točno, tada je Međimurje plin sigurno dobilo snažan vjetar u leđa od Mađara, odnosno čvrstu garanciju da će imati dovoljno plina za opskrbu Zagreba.

Glavi opskrbljivač GPZO-a je PPD Pavla Vujnovca, tako da je gubitak metropole zasigurno zabolio i najvećeg domaćeg trgovca plinom.

Direktor međimurske tvrtke Nenad Hranilović u javnim nastupima ne želi otkriti koji ih plinski veletrgovac prati.

'Zagrepčani se ne trebaju brinuti. Imamo sve referencije, imamo osigurane količine plina i računi će biti malo niži nego da je Gradska plinara Opskrba dobila natječaj', rekao je ovih dana Hranilović, no ime dobavljača nije želio precizirati.

'Mislim da je to u domeni poslovne tajne, ali u svakom slučaju, svi ovi poznati dobavljači koji postoje na veletržištu Republike Hrvatske za opskrbu plinom naši su potencijalni ponuđači', diplomatski je poručio.