nametom na namet

Kina carini rakije iz EU, a mogli bi i aute: BMW i Hennessy odmah pali na burzi

08.10.2024 u 21:49

Bionic
Reading

Kina je uvela carine na uvoz rakije iz EU-a u eskalirajućem sporu s Bruxellesom oko dodatnih nameta na električna vozila kineske proizvodnje. Peking također razmatra carine na europske automobile na benzin nakon što je EU uvela dodatne namete za kineska električna vozila

Peking je također rekao da razmatra carine na uvezene benzinske automobile iz Europe. Kina je navela da će uvoznici rakije iz EU-a morati plaćati porez od čak 39 posto od petka 11. listopada, tjedan dana nakon što su zemlje članice EU-a glasale za oporezivanje kineskih električnih vozila.

Prije manje od dva mjeseca Peking je rekao da neće uvesti privremene carine na rakiju iako je istaknuo da je pronašao dokaze dampinga. Dionice europskih proizvođača automobila i brendija pale su nakon kineske objave, pri čemu je BMW pao za 3 posto prije oporavka, francuska destilerija Rémy Cointreau za više od 9 posto, a vlasnik Hennessy Cognac LVMH za 6,8 posto, a Pernod Ricard pao je 4,6 posto, piše Guardian.

Ova objava dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što se Emmanuel Macron dodvorao kineskom predsjedniku tijekom službenog posjeta Francuskoj. Poklonio je Xi Jinpingu tada bocu ekskluzivnog konjaka Louis XIII.

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, ponovilaodlučnost EU da dopusti Kini da nastavi s prodajom u EU, ali ne koristeći državne subvencije i druge potpore za potkopavanje lokalne proizvodnje. Stalne carine EU-a trebale bi stupiti na snagu tek u studenom, a obje strane nastavljaju razgovarati.