obnovljivo i čisto

Kinezi opet izveli revoluciju: Imaju vjetroturbinu koja crpi energiju iz najjačih uragana

20.07.2024 u 20:21

Bionic
Reading

Kineska tvrtka pokrenula je najveće vjetroturbine na svijetu koje mogu iskoristiti energiju čak i tijekom jakih uragana kategorije pet

Masivna platforma Ocean X koju je razvio MingYang Smart Energy sastoji se od dvije vjetroturbine u rasporedu u obliku slova V koji osiguravaju kombiniranu izlaznu snagu od preko 16 MW, piše Independent.

Pokrenuta u južnom kineskom lučkom gradu Guangzhou, turbinska platforma može proizvesti 54.000 MWh energije godišnje, što je dovoljno za napajanje 30.000 kineskih kućanstava svake godine, objavila je tvrtka.

Tvrtka je prvi put testirala manji prototip u omjeru 1:10 2020., a dovršila je instalaciju OceanX platforme u izvornoj veličini u travnju ove godine.

Sastoji se od suprotno rotirajućih rotora s golemim turbinskim lopaticama promjera 182 m (597 stopa), koji se nalaze na vrhu strukture u obliku slova V.

Može generirati energiju tijekom uragana pete kategorije

Ovu strukturu drže zajedno kablovi visoke napetosti i montiraju na plutajuću platformu u obliku slova Y kako bi se osigurala maksimalna stabilnost. Ima oko 16.500 tona i može raditi u vodama dubljim od 35 m (115 stopa), rekla je tvrtka.

MingYang kaže da platforma turbine može izdržati i generirati energiju čak i tijekom uvjeta uragana kategorije 5, izdržavši brzine vjetra do 260 km/h (161 mph) i valove visoke do 30 m (98 stopa).

'Robusna otpornost na tajfun, podnosi vjetar do 79,8 milja po sekundi, navodi tvrtka.

Ove vrste uragana mogu prouzročiti katastrofalnu štetu, sravniti većinu kuća s okvirima, drveće i električne stupove kada prelaze stambena područja. Tipične vjetroturbine mogu se boriti u takvim teškim uvjetima, uzrokujući fluktuacije snage i prerano trošenje komponenti generatora.

'Nova zora u morskoj energiji'

Tvrtka svoj novi dizajn naziva "prilagodljivim sustavom koji osigurava stabilnost i sigurnost čak i u ekstremnim uvjetima tajfuna", za koji se nada da će donijeti "novu zoru u morskoj energiji".

To bi moglo biti presudno za proizvodnju električne energije u obalnim dijelovima Kine poput Guangzhoua koje redovito pogađaju jaki tajfuni, osobito u doba oluja potaknutih klimatskim promjenama.

Kineski cilj je opskrba trećine nacionalne potrošnje energije putem obnovljivih izvora do 2025. godine. Opskrbljujući tisuće kućanstava zelenom energijom, platforma vjetroturbina također može pomoći u smanjenju emisija ugljičnog dioksida za oko 56.000 tona.